Miért cseles a család?

 2010.12.01. 21:38

Aki olvasta Gerald Durrelltől a Családom és egyéb állatfajták című könyvet, annak nincsen új a nap alatt. Tulajdonképpen mindannyian megírhatnánk a magunk kis családregényét, mert még a legsablonosabb átlagfamíliát sem lehet dögunalommal vádolni. Még a bosszantóan tökéletes Von Trapp-családról is lehetett egy rémesen szirupos musicalt rittyenteni, akkor hogyan is ne lehetne összegyűjteni egy csokorra való muris sztorit a saját házunk tájáról?
„Fel kellene csapnom standupos fazonnak – vihogott a minap egyik barátnőm. – És nem is kellene nagyon törni a fejemet, elég lenne elmesélnem egy átlagos családi nyaralásunkat, ahol a nővérem négykézláb csörtetett végig az erdei ösvényen, nehogy a hajába akadjon egy denevér, az apám meg zöld bevásárlószatyrot húzott a fejére, hogy élethűen imitáljon egy mutáns moszatot – ugyanis el akarta magyarázni az evolúciós láncot. Ehhez viszonyítva unalmas kis heccnek számított, mikor végighánytam az üdülőváros főterét. Miközben a nővéremék gyógyszertár után kajtattak, s mellesleg összeismerkedtek az összes jóképű olasz trafikosfiúval, apám kézzel-lábbal magyarázkodott az étterem személyzetének, hogy mit is keres a szalámis melegszendvics a kövezeten: „Mein… ööö… bambino… blöeee…” Addigra már a vízpartra vonszoltam magam, mintha egy öreg, rumtól ázott tengeri medve lettem volna, de közben megérkezett a felmentő sereg a patikából. Az orvosság persze fiaskónak bizonyult: rögvest rosszabbul lettem tőle, mire nővéremék elrohantak zacskót szerezni a hazaútra, de a fene környezettudatos trafikokban csak egy pingpongütő-szettet tudtak felhajtani, mondván: zacskó nincs, hányjak bele a tokba. A nővéremnek csak később jutott eszébe, hogy a trafikosfiú névjegykártyája benne maradt a pingpong-felszerelés átlátszó műanyag tatyójában. A szerpentinen felfelé hajtva visítozni kezdett, hogy inkább hányjak a kesztyűtartóba, de a pingpongütőket hagyjam békén. Ettől apám olyan ideges lett, hogy kapásból átnavigált a szemközti sávba, és amilyen pechünk volt, egyből le is meszelték a rendőrök. Apám kiszállt a kocsiból, széttárta a karját, és csak annyit mondott: „Mein… bambino… blöeee.” Na, most már érted, miért mondom: a családom kifogyhatatlan forrása az abszurd történeteknek?”
Nincs is szebb dolog a családnál. Vagy tévednék? Tudtad, hogy a ’család’ és a ’cseléd’ szavak egy tőről fakadnak? Tudtad, hogy annak idején a családfő sokszor ’cselédemnek’ nevezte a gyerekét? Tudtad, hogy amikor hajdan valaki azt mondta: ’három családom’ van, az három csemetét jelentett? Bizony: fura dolog ez a családosdi. Ahogy a Gizikét a gőzekével, úgy a családot sem keverjük össze manapság a cseléddel, de azért elgondolkoztató: vajon mi lehet az oka a hasonlóságnak? A család jó, a cseléd rossz. Persze akadnak rossz családok, és egy jó cseléd anno aranyat ért – míg Édes Anna módjára meg nem gyilkolta a családot, ahol szolgált. Egy szó mit száz: senki sem szeretne cselédsorban élni, míg egy jó családban annál inkább.
A családi fészekkel csak az a bibi, hogy túl könnyen változik át családi tűzfészekké, és olyankor csak egyben reménykedünk: hogy még időben sikerül elszelelnünk a tett színhelyéről. Semmi gond: állítólag nem lehet igazán mély kapcsolatunk azokkal az emberekkel, akikkel legalább egyetlen egyszer nem rúgtuk össze a port. Ezek szerint egy jól működő famíliában egymást érik a tányércsapkodások? Nem hinném. Csak hát az őszinteség bajjal jár. Akiket ismerünk, mint a tenyerünket, s akik ismernek minket, akár a rosszpénzt, azok előtt nem kell megjátszani magunkat. A család éppen ezért az a hely, ahol eleresztjük magunkat, s ez egy darabig rendben is volna, ám egy ponton túl szimpla bunkóság, ha odahaza a szőnyegre hamuzunk, máshol meg kimegyünk füstölni az erkélyre. Egyes számú alapszabály: nem árt megtisztelni a famíliánkat az alapvető emberi gesztusainkkal, s nemcsak ünnepi alkalmakra tartani a kedves mosolyt.
Szimpla ügy: minden szülő megkérdezi a csemetéjét, hogy mi volt aznap az iskolában. A menetrend szerinti válasz természetesen az, hogy „semmi”. Jogos: ami „valami” lenne, az úgysem érdekelné a szülőket. Mert ha pudingot kentek a Kajla Béla kapucnijába, az valami. Ha Gizi néni dekoltázsába berepült egy darab kréta, az sem semmi, de a szülők inkább arra kíváncsiak, milyen az osztályátlag Gizi néni szaktárgyából, valamint mikor osztja ki a témazárót. Azaz egy családi beszélgetés kapásból rövidre lesz zárva, ha azt hisszük: a másik fütyül ránk, ezért bele sem fogunk a történetünkbe. Kettes számú alapszabály: egy jól működő família üzemanyaga a közös témák benzinkútjából fakad. Ha kiürül a tank, és mindenki csak hümmög a családi ebédeken, akkor itt az idő teletölteni a tartályt közös élményekkel.
A családi programok elméletben jók, ám gyakorlatban könnyen átcsusszannak rémálomba. Ha össze vagyunk zárva azokkal, akikkel összekötnek a rokoni szálak, hamar kiderülhet: egymás agyára tudunk menni. Ki mennyi időt tölt a fürdőszobában, miért hallgat a másik idegbajos jazz-muzsikát, miért nem nézünk inkább sorozatokat, ahelyett, hogy túrázni mennénk… ha azt akarod, hogy jól üzemeljen a Família Kft., akkor nem árt, ha akad a raktáron némi kompromisszumkészség is. Ha viszont túl sok alkut kell valakinek kötnie a békesség érdekében, nem csoda, hogy úgy érzi: cselédsorban van a családjában. Hármas számú alapszabály: nem árt mérlegelni, megéri-e kiborítani a bilit. Ha úgy érzed, elviselhetetlen az a nyavalyás jazz, akkor viszont nyisd ki a szádat, de ne feledd az aranyszabályt: a fagyi mindig visszanyal. Aki gorombáskodik, annak a fejéhez fognak vágni előbb-utóbb egy vaskos beszólást. Vagy egy leveses tálat…
Végül egy negyedik alapelv, melyet egy bugyuta női magazinban olvastam, s kivételesen egyet kellett vele értenem: „Sose hanyagold el a testvéreidet, mert hatvan éves korodra ők lesznek a legjobb barátaid.” Stimmt. Bár a hatvanat egyelőre csak alulról érintem, már most is alá tudom támasztani az állítást. Amikor kislány voltam, és a tesóimmal legóztunk naphosszat, akkor még minden oké volt. Belefért az is, hogy amikor a kertben azzal kísérleteztem, vajon sikerül-e egyensúlyoznom egy bitang nagy husánggal, véletlenül leütöttem a bazi bottal a húgomat. Aztán az öcsémet. Mert kiderült: nem tudok egyensúlyozni. Belefért, hogy a húgom minden apróság miatt beköpött minket az anyuéknak, az öcsém meg hullámszörnynek öltözve bujkált a fürdőszobában, hogy halálra ijessze a húgomat a klotyó mellől kiugorván. Aztán teltek-múltak az évek, és mindenkinek meglett a saját baráti köre és magánnyomora, és már nem egyensúlyozunk husángokat a kertben, sőt, a fürdőkádban sem bujkálunk a fejünkön maszkkal – mégis, ha nagy gáz van, a tesóink azok, akikhez először fordulunk. Gondolom hatvan éves korunkra ez csak hatványozódni fog, hacsak nem csap le az Alzheimer-kór, amitől szó szerint eldobjuk majd az agyunkat. De amíg helyén van az eszünk és a szívünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a legjobb családi hagyomány a mosoly. Sok mindent megold, és nem kerül semmibe, ráadásul környezetbarát fejlesztés. És ha nagyon nincs kedvünk rávigyorogni arra a tökfejre? Akkor mosolyszünetet tartunk. A családi kötelékek mosolyszüneten innen és túl is érvényesek, szóval még a nagyfeszültségű helyzetek sem kezdhetik ki őket hosszú távon. A Zsebbarátnő azt javallja, hogy próbáljuk meg elnézni a rokonság bolondériáit. DNS-teszt nélkül is világos a genetikai képlet: azért mennek olykor az agyunkra a szeretteink, mert túlságosan is emlékeztetnek saját magunkra. Hogy mi a teendő? Mosolyogj magadon, és máris kevésbé bosszantó az élet!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr922487134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Christmas girl 2010.12.03. 06:50:03

Hát az a történet nagyon vicces volt. Tényleg megtörtént? Bár igaz, hogy az én családomban is történtek hasonló dolgok már. :)
Megint csak jót alkottál, így tovább!
Christmas girl

És már csak 22 nap!!!

Arwen72 2010.12.03. 06:50:03

Hm igen de többek közt ezektől a sztoriktól lesz csalááddá a család.
Most mondjam azt mikor Barcelona szélén apámat elkapta a hisztiroham és kilökött az autóból,hogy tudjam meg hol vagyunk most és hol a legközelebbi camping?Persze lehetőleg tengerparti és minden extrával felszerelt?!Na jó kóbor könnycsepp lenyel
bájvigyor bedob...mit tesz az Ég egy polgárőrnek
de ott shoppingolt mellette a barátnője is........
Mázlink volt meg a srácnak is.....
Összes kacat vissza három utcát erültünk a srác
kidobta a kapujukban a barátnéját és saját tehát nem szolgálati kocsival elvezetett minket a campingbe.Vagy amikor de ez kissé meredek volt
Törökországban egy apám kérésére lékelt de pocséknak bizonyuló 20 kilós görögdinnyét visszautasítottunk testületileg.
Háááát még jó,hogy apám az autóra sokat adott....
Mert ha nem indul akkor pöccre az árus meglékelt volna minket is ott hadonászott a nagykéssel.
Ez nem csak a szokásos mediterrán komédia volt ez meg is csinálta volna ha hozzánk fér.
De épen és egészségesen hazaérkezve ezek már csak olyan hosszú téli estéken felidézni való esetek.
Amúgy egy évtizedes barátom nagy mondása vág ide:
"Isten a barátainkkal kér tőlünk bocsánatot a rokonainkért."
süti beállítások módosítása