Miért csúszós a banánhéj?

 2010.03.25. 15:21

Voltaképpen nem tudom, tényleg csúszós-e a banánhéj. Sok mindenen fenékre estem már életemben, többek között egy üveggolyón, egy versesköteten, egy játékgereblyén, hogy a klasszikusnak számító befagyott pocsolyát már ne is említsem, de banánhéjon? – banánhéjon még sosem csúsztam el. Ilyesmi csak a rajzfilmekben történik. Éppen olyan ez, mint tortát hajigálni a másik képébe. Vicces lenne, de a valóságban soha sem tesszük meg. Különben is: rengeteg morbid dolgot láttam már az utcán heverni. A kommersz kutyagumit most hagyjuk talán, hiszen mára úgyis a nagyvárosi élet „állandó piszkító jelzőjévé” vált. De hogy az útfélen művégtagot, óvszert, esküvői fotót vagy akár egy kibontott kagylókonzervet találjunk, lassan gyakoribb, mint banánhéjba botlani. (Nem csoda, hogy egyesek szerint a banán napjai meg vannak számlálva. Persze nem a kutyagumik miatt, hanem… de talán hagyjuk a témát máskorra. Ez itt nem az agrárhírmondó.) A csúszós banánhéj mítosza mégis allegóriává vált: a váratlan balszerencse, a be nem kalkulált rizikófaktor, a véletlenül meghúzott ravasz, és a becsődölés jelképe lett mára. Hát csoda, hogy senki sem akar elcsúszni rajta?

Naná, hogy utálunk kudarcot vallani. Nem szeretünk elzakózni a lépcsőn; pocsékul érezzük magunkat, ha tejszínhab-bajusszal ülünk be az értekezletre, hogy mindenki rajtunk kuncogjon; nem szeretünk veszíteni sem a tőzsdén, sem a társasjátékban; szégyenkezve kullogunk el a pocsék randevúk után; ha a főnökünk leordítja a fejünket, máris elsüllyednénk szégyenünkben, s meg tudnánk fojtani egy kanál vízben az undok kolléganőnket, aki folyton kritizál minket. Jogos: a kudarcot senki sem szereti, vagy ha igen, akkor az mazochista, és nem a jó értelemben. Ráadásul az a baj a kudarcokkal, hogy nem lehet kikerülni őket. Ha valaki sosem vallott kudarcot, az vagy súlyos pszichopata, vagy csúcstechnológiás cyborg. Sajnos az életünk tele van banánhéjakkal, és hiába nézünk a lábunk elé, akkor is sikerül hasra esnünk. És ez a jobbik eset: néha úgy érezzük, nem is banánhéj, hanem egyenesen taposóakna került a talpunk alá, mely a lábunkat talán nem repíti le, azért az önérzetünket kellőképpen megtépázza. Akkor mitévők legyünk? Kerüljük a kudarcot, vagy nézzünk szembe vele?


Ismertem egy maximalista építészt. Minden éjjel a tervrajzai felett gubbasztott, és intravénásan adagolta magának a méregerős feketekávét; a barátnőit statikai elemzésekkel untatta; az összes dögunalmas kiállítás-megnyitóra elzarándokolt, hogy kapcsolatokat építhessen; minden béna építész-bulin ott volt és az összes mentorának küldött karácsonyi üdvözlőlapot – szóval mindent megtett azért, hogy befusson. Utáltam. Sőt, nemcsak én utáltam, hanem minden emberszabású ismerőse is, mert a maximalizmusa egészen robotszerűvé tette szegény fickót, aki egyébként a végén megkapta, amit akart: a kinevezését. És megkapta bónusz-trackként azt is, amit nem akart: idegösszeomlást harmincöt éves korában. Tanulság? Tanulság nincsen. Csak annyi, hogy jól kell taktikázni. A maximalisták rosszul taktikáznak, de ezt csak akkor ismerik el, ha már infúzióra kötötték őket. Egészen az összeomlásig meg vannak győződve arról, hogy hősök. Aztán kiderül, hogy még a hősök is lehetnek vesztesek. És ez nem ciki. Az a ciki, ha nem ismerjük be, hogy minket is utolérhet a Banánhéj Hatás, és bukhatunk. Mindenkivel előfordul. Semmi gond.

Na, jó, nézzük, mi a teendő Banánhéj Krízis, azaz alapos pofazutty esetén! Képzeld el, hogy lezúgsz a lépcsőn, elhajítod a kistáskádat, a szájfény, a tampon, a kulcstartó és a fél pár zokni, a parkolási büntetőcsomag és a moziból hozott 3D-s szemüveg szétszóródik az univerzumban, a diétás kólát pedig félrenyeled, és az orrodon folyik ki. Mit csinálsz?
Igen, a legtöbben feltápászkodunk, miközben ellenállhatatlan vihogás vesz rajtunk erőt, ugyanis átérezzük a helyzet röhejes voltát. Vajon miért van az, hogy ha szakítanak velünk, ha megrovást kapunk a munkahelyünkön, ha undok akadékoskodók keserítik meg napjainkat, akkor nem tudjuk a kudarcunk komikus oldalát szemlélni? Miért nem tápászkodunk fel, és nevetünk a dolgon? Mert a hasra esés csak epizód. Kínos epizód, de érzelmileg nem érint. Ha szakítanak velünk, nem válaszolnak az üzeneteinkre vagy lekoptatnak: nemcsak az önbecsülésünk sínyli meg, hanem az érzelmi életünk is. Ugyanez a történet, ha a munkánkban kapunk rossz sajtót. Pedig tudnunk kellene: olyan, hogy rossz sajtó, nincsen!

Persze rossz dolgok igenis történnek a világban. Sőt, kicsiny életünk is tele van banánhéjakkal, de meg kell tanulnunk a trükköt: kihasználni a vesztes helyzetet. A legtöbben azt hisszük, akkor vagyunk szeretnivalók, ha sikeresek, ügyesek, szépek és jópofák vagyunk. Hát, az igazság az, hogy a sikeres, ügyes, szép és jópofa emberek irritálóak. Sokkal szerethetőbbek azok, akiknek nem sikerül mindig minden. Szóval, ha kudarc ér, emberszerűbb leszel tőle. Sőt, még tanulhatsz is a dologból.
Mert, ahogy mondani szokás: bajban ismerszik meg a jóbarát. Azaz mindenki a saját kis minidrámái során tanulja meg, kikre számíthat igazán. Van, aki továbbsiet, mintha mi sem történt volna, mikor lezakózol a lépcsőn. Van, aki ellenállhatatlan hahotában tör ki, mikor gyalogbékaként kiterülsz. Van, aki felsegít, s van, aki összeszedegeti az elgurult motyóidat. (Ja, és van, aki beléd rúg egyet.)
S nemcsak másokról, de magadról is remek kis leckével szolgálhat egy-egy összeomlás. Te melyik típusba tartozol? Azok közé, akik a kudarc hatására megbokrosodnak, és másban keresik a hibát? Tudod, ezek az emberek hasra esés után felpattannak, és pár nyomdaképtelen szitokszó kíséretében belerúgnak valamibe, falba öklöznek vagy kötekedni kezdenek. Mert ők sosem hibázhatnak. A hülye lépcső volt a hibás. Vagy az a nyomi öregasszony, aki olyan lassan totyogott előttük. Vagy a rendszer. Vagy akármi. Ez a módszer túlságosan is olcsó: másokat szidni semmibe sem kerül, viszont nem is tanulunk a dologból.
A másik típusba tartozók épp az ellenkező végletet képviselik: ha befuccsol az életük, csakis magukban keresik a hibát. Önostorozásuk ijesztő mértéket tud ölteni. Ők azok, akik egy alapos orra bukás után napokig emésztik magukat: elemzik, ki hogyan viselkedett; átkozzák magukat, amiért azt a csúszós talpú cipőt vették fel aznap reggel, és különben is: cikinek érzik magukat. Pedig nem cikik, csak túlreagálják a dolgokat.
Vannak, akik lefagynak a sikertelenségtől. Olyanná válnak, mint a pincebogarak, ha fény vetődik rájuk. Ledermednek, akár egy vírusos merevlemez. Aztán olyan emberek is akadnak, akik megtáltosodnak a kudarctól, mert be akarják bizonyítani, hogy nem is olyan rosszak, mint hihetné a külvilág. Vigyázz! Eszelős ámokfutóvá válhatsz, ha megszállottan bizonyítani akarsz, még mielőtt átgondolnád, kit és miért is akarsz meggyőzni önnön tökéletességedről. Önmagadat? Ajaj! A banánhéjat? Hűha! A bámészkodókat? Minek? Ezt bizony nem a Zsebbarátnő fogja eldönteni helyetted. Sajnos a banánhéjainkat magunknak kell eltakarítanunk, és a tanulságokat is egyénileg kell levonnunk.

Szokták mondani, hogy teher alatt nő a pálma. Ez persze nem segít senkin, ha éppenséggel vacakul érzi magát. De mégis: minden vacakságban van valami hasznos apróság. Tudod: olyan kavics, amit érdemes felvenni, megtisztogatni, aztán a gyémántkereskedőknek továbbpasszolni. A rózsaszín limonádéfilmekben, ha egy nő kényes pillanatban hasra vágódik, mindig akad egy jóképű idegen, akinek a karjaiba zuhanhat, vagy aki ellenállhatatlanul vonzónak találja a kétballábas nőket. Na, erre ne számítsunk a valóságos életben. De ha sármos megmentő nem is érkezik minden egyes Banánhéj Krízis során, azért minden kudarcunk után feltápászkodhatunk. Ráadásul mosolyogva. Mert ez csak rajtunk múlik. Tudjátok, mi vagyunk azok a pálmafák, melyek a teher alatt nőnek. Hát növekedjünk!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr281867900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arwen72 2010.03.27. 08:07:11

No jó akkor maradjunk a fentebb is megénekelt amúgy klasszikus lefelé egy lépcsőfordulónyit helyzetnél.Mi a teendő akkor ha az ember leánya "éles bevetésen"azaz bajban mindig akkor és ott van ahol kell neki,ellenben ha épp"lazázik"
garantáltan orral lefelé érkezik meg a baránői terefere színhelyére?
Nos szerintem a pofazutty végén meg kell mozgatni az összes végtagunkat és ha nem kell orvost hívnunk akkor nyugodtan léphetünk(sántikálhatunk9tovább.
MERT VEGYÜK VÉGRE TUDOMÁSUL EMBEREK VAGYUNK ERGO:NEM TUDUNK MINDIG TÖKÉLETESK LENNI!!!

zsebbaratno 2010.03.27. 16:08:29

@Arwen72: Valószínűleg az adrenalin teszi, hogy éles helyzetben még ha félre is lépünk, működik az életösztönünk. Az ember problémamegoldó lény, erre alapszik fajunk fennmaradása (és kóros túlburjánzása is). Ha vészhelyzet van, előtörnek az ösztöneinkben kódolt túlélő reflexek, és talpon maradunk. (Még ha pofára is estünk.) Aki tökéletességre törekszik, voltaképpen biztonsági játékot űz, mert ki akarja küszöbölni a kudarc rizikófaktorát. Így tulajdonképpen - paradoxon -, de sosem lehet tökéletes...

Cukota 2010.03.28. 08:07:09

Oké, akkor ez a szócikk most nekem szólt? Mert akkor csak azt tudom mondani, hogy a maximalizmus nem szégyen. Sőt, számomra az egyetlen lehetséges életfelfogás. Lehet, hogy kudarckerülő vagyok, de biztos vagyok abban, hogy jobb lenne a világ, ha mindenki tökéletes szeretne lenni. Még ha nem is lehet az. Ez erkölcsi alapkövetelmény, nem? Még akkor is, ha esetleg idegösszeomláshoz vezet... :-)

Arwen72 2010.03.28. 08:07:10

Tény vannak helyzetek amikor az adrenalin mindent felül ír.Igazad lhet aki mindenáron tökéletes akar lenni az csak az adrenalinsokkot kerüli.:::))))
Pedig az az élet továbbvivője.Fura paradoxon ez szentigaz.:)

Nóniusz 2010.03.28. 08:07:10

Igazatok van, de én akkor is gyűlölöm, ha hibázok!

zsebbaratno 2010.03.28. 08:18:45

Minden maximalistát megértek. Magam is "gyógyult beteg" vagyok. :-) Ugyanis utálunk hibázni. Ez természetes. Természetes ugyan, de gyávaság a részünkről. Aki betegesen fél attól, hogy a felépített (kis tökéletes) énképe sérül, az legbelül bizonytalan valamiben. Mondjuk a saját értékével nincsen tisztában, vagy valami más miatt szorong. Éppen ezért megszállottan törekszik arra, hogy a kialakított önképének, elvárásrendszerének, imázsának eleget tegyen. Minden maximalista egy kis rabszolga: a saját frusztrációjának rabszolgája. Csak ha ezt beismerné, máris fuccsba menne az "én nem hibázhatok" mítosz, és máris légüres térbe kerülne szegény, ha rájönne: hiába hajt a maximumra, rendszerhiba miatt nem sikerülhet a dolog. Olyan ez, mint a huszonkettes csapdája: egy öngerjesztő, és gyakran önemésztő folyamat. Ráadásul a maximalista emberek idegesítőek a kívülállók számára, s ez sem segíti a dolgukat. Persze a maximalisták azt hiszik, szuperhősöknek kell lenniük, s ehhez ideológiákat is gyártanak. A főnöknek szüksége van rám; a párom tökéletes feleséget érdemel; erkölcsi kötelesség és munkamorál... Igen, ezek mind igazak. De csak addig, míg nem "falnak fel" minket. Az élet jól megrendezett banánhéjai segítenek rádöbbennünk korlátainkra. Ezért bár vacak dolog a kudarc, de hasznos. Kell egy-egy jókora pofazutty, hogy a helyére kerüljenek a dolgok. Még ha keserves is a lecke. Nincs mese: hálásaknak kell lennünk a banánhéjak miatt.

Arwen72 2010.03.29. 18:07:00

@Cukota:
Ha találva érzed magad az már fél gyógyulás.:)))
Egyébként meg nem az a maximalista aki sosem hibázik hanem aki a pofazutty után minél hamarabb feláll.:::)))
El kell néha lazulnmk ahhoz,hogy utána turbo fokozatban tudjunk teljesíteni.
Ugyanis az örök fiatalság elixirt még nem találták fel.::)))

Arwen72 2010.03.29. 18:07:00

Zsebbarátnő tudja,hogy nehéz helyzetekben kit szoktam segítségül hívni.
Nos Tőle idéznék most is.:::)))
"Arra azért nem árt ügyelni,hogy ugyanazon napon kétszer ne kövessük el ugyanazt a hibát."

Cukota 2010.03.29. 18:15:42

Na, igen. Ebben van valami: kudarc után felállni, elsimítani a ruha gyűrődéseit és továbbmenni - a legnagyobb győzelem. Mindig csodáltam azokat a sportolókat, akik elestek ugyan menet közben, de mégis befejezték a kűrt vagy a kört. Oké, de őket mindenki sajnálja vagy csodálja, ám ki nyeri az aranyat???

GöncölSzekér 2010.03.29. 18:15:43

"Ha valamilyen életszabály kialakult életünkben, ahhoz mindenáron ragaszkodnunk kell; mert a felnőtt ember élete úgy áll össze szabályokból és életmódokból, mint egy épület szilárdan összerótt téglákból, s nem tanácsos megingatni ezt a szerkezetet azzal, hogy egyik vagy másik téglát elmozdítjuk helyéből. Negyven éven túl megtelik életünk rendszabályokkal, melyeket tekinthetnek mások rigolyáknak: mi tudjuk, hogy igazi értelmük a védekezés az anarchia ellen. Felkelés, lefekvés, szórakozások, munkaidő, emberekkel való kapcsolatok, mindezt idővel szigorú törvények szabályozzák.
S ha vétünk e törvények ellen, lelkiismeretünk megtelik bűntudattal. Nem igaz, hogy az életmód lehet "spontán". Te magad lehetsz néha spontán, elhatározásaid, szenvedélyeid, ötleteid lehetnek önkéntesek: de életmódod, mely mindettől független, nem lehet önkéntes és ötletszerű. Ha az embereknek nem tetszik, hogy így vagy úgy élsz, másképpen, mint ahogy ők szeretnék, elképzelik, vagy másképpen, mint ahogy egyszer, valamilyen kényszerűség vagy félreértés parancsára megfogadtad nekik: ne bánjad. Nem az embereknek élsz. De ha a magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod. Még bűneidben és hibáidban is tartsd be a rendszert, mely életed törvényeiből következik. A világ szemében akárhányszor megbukhatsz. Önmagunk előtt nem szabad gyöngének lenni; mert ez az igazi bukás."

Bár én írtam volna az idézetet! De nem: ez Márai Sándor Füveskönyvéből való, s a címe: Arról, hogy önmagunk előtt nem szabad megbukni... Milyen igaz. Tökéletességre törekedni ostobaság. A tőlünk telhető legjobbra törni azonban kötelesség.

Arwen72 2010.03.30. 13:27:30

@Cukota:
Aha csak azt az aranyat meg is kell ám tartani.:)
Míg abban,hogy a kudarcot senki nem szeretné másodszor tuti biztos lehetsz addig abban,hogy következő évben ki nyeri az aranyat soha legfeljebb utólag.:)@GöncölSzekér:
No igen ez szentigaz.Bárhol megbukhatsz kivéve reggel a tükör előtt.:)
süti beállítások módosítása