Ugyan, melyikünk emlékszik az első miértjeire? Pedig annak idején mindnyájan az őrületbe kergettük a szüleinket, mikor csillapíthatatlan tudásszomjunkban olyasmiket kérdeztünk, hogy „Apu, mééért halnak meg az emberek?”, vagy „Anyu, mééért szárad el a fű, ha úgyis újra nő tavasszal?”, és soha, de soha nem kaptunk kielégítő válaszokat. Miért, MIÉRT, m-i-é-r-t?
Utólag persze könnyű okosnak lenni. Vannak kérdések, melyekre a legjobb válasz az, hogy CSAK. Mert ugyan, melyik szülő vállalkozna kisebb lételméleti összegzésre, mikor totyogó porontya épp a közért kellős közepén dülöngél, és miközben egy zacskó savanyúcukorkát potyogtat szét a földön, azon töpreng, miért kell meghalnia az embereknek. Nem. Ebben az esetben legokosabb visszavonulót fújni.
Aztán egy idő után feladjuk, és zsebre vágjuk a miértjeinket. Ezért aztán örök homályba merül, hogy miért is kell megenni a spenótot; miért mindig a legrosszabb gyerek lesz a bandavezér az oviban; és miért nem szabad lenyelni a meggymagot. CSAK.
Utálatos, nem? Egy idő után leszokunk a kíváncsiskodásról, és szép, lassan kockafejű felnőttek leszünk, akiket még a Kisherceg is unalmas alakoknak tartott, pedig ő sem volt egy matyóhímzés.
Maradnak tehát a hogyanok. Hogyan kell kihegyezni egy ceruzát, hogyan készül a bableves és a klasszikus: hogyan születik a gyerek. Merő praktikus érdeklődés. Azt is mondanánk: a bennünk lakó kis filozófust ünnepélyesen leváltotta a feltaláló. A hogyanokra szívesebben válaszolnak a szülők is. (Kivéve a gyerekcsinálás sikamlós kérdését, ami örök zavar forrása. De miért? Ez nem ciki! Sokkal cikibb, ha egy gyerek, mondjuk, tíz éves koráig meg van győződve arról, hogy a kisbabák valami titkos disznóság útján jönnek világra. Volt egy ismerősöm, aki azt hitte, hogy a gyerek voltaképpen pisiből születik. Ez tényleg elég disznó gondolat. Persze az is igaz, hogy manapság már minden kiskorú megnézi a korhatáros filmeket, melyekben két világégés között heves szexjeleneteknek lehet a szemtanúja, szóval: probléma kipipálva.)
A szülő mégis nagyon boldog, hogy a hogyanok korába lépett a csemete. Naná, hiszen itt végre lehet csillogni meg villogni. Gyere csak, Bübükém, megmutatom, hogyan kell krumplit hámozni, szöget beverni, biciklizni vagy éppen anyahajót barkácsolni… Ez rendben is van: hadd tanuljon a gyerek. Az ám, de egy idő után rászokunk a bébipapira. „Majd az anyuci megcsinálja Bübüke helyett a házi feladatát. Te csak játsszál, csillagom…”
Nos, anyuci lehet, hogy megcsinálja Bübüke helyett a leckét, de a Zsebbarátnő semmiképpen sem! Ugyan már, gyerekek! Ébresztő! Az Élet nevű iskolában mindenkinek egyénre szabott házi feladata van, ráadásul több helyes megoldás is létezik. Ezért aztán csak súghatunk egymásnak olykor a pad alatt, de a végeredményt már nem mi diktáljuk.
Az évek telnek-múlnak, és még mindig tele vagyunk kérdésekkel. Kérdés-kérdés hátán, és gyakran nem kapunk rá válaszokat. Az Élet nevű osztályfőnök sosem engedi, hogy feladjuk, és „szabad a gazdát” kiáltsunk. De nem ám! Ravasz reformpedagógusként hagyja, hogy a saját levünkben főjünk, és ha minden ötletünkből kifogytunk, megpróbáljuk elcsípni osztálytársaink sutyorgás-foszlányait. Néha sikerül, néha bődületes baromságot sikerül kisütnünk. Kivel nem fordult még elő, hogy addig hallgatta barátnőit, míg zsongani nem kezdett a feje, és végül fogalma sem volt, hogy akkor most a kínai mintás szaténruhát vagy a strasszos csőfarmert vegye fel a mindent eldöntő randevúra, vagy menjen netán meztelenül és járja el a hétfátyol táncot. Mit tehet ilyenkor az ember lánya?
1. Nagyot sóhajt, belepréseli magát a csőfarmerba, és kibuggyanó hurkáit bő fölsővel próbálja kompenzálni. Ez aztán végzetesnek bizonyul, mert a fiú azt hiszi, hogy négyhónapos terhesek vagyunk, és gyorsan lelécel.
2. Persze választhatjuk a szaténruhát is, ami minden esetben mellélövésnek számít, hacsak nem a Pillangókisasszony bemutatójára készülünk, de ez valljuk be: elég kevéssé valószínű.
3. A meztelen hétfátyol tánccal talán nem is kell részleteznem, mi a probléma…
4. Így aztán az ember általában annyira besokkol, hogy el sem megy a randevúra.
Tanulság: jól meg kell fontolni, kire hallgatunk, és kire nem. A Zsebbarátnőre abszolút nem kell hallgatni, de mint minden véleményt, ezt is meg lehet hallgatni. Sőt! Több szem többet lát, több fül többet hall: életbevágó dolgokban sosem árt minél több véleményt kikérni. Olykor még érdemes is megfogadni a kívülállók tanácsát.
Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy mindenképpen önálló döntést akarunk hozni; világraszólón egyedi verziót, és nem hallgatunk senki másra. Aztán az első pofára esés után meglepődve tápászkodunk fel kudarcaink közül: nahát! Mégis a Náncsi bácsinak volt igaza! Hogy ez hogy lehetséges?
Azt hiszem a válasz egyszerű: a kibicnek semmi sem drága, ezért néha józanabb, mint aki éppen a kellős közepén csücsül egy görög sorstragédiának. Mindenki tudja, hogy ő mit tett volna Bánk bán vagy Antigoné helyében, mert kint kuksolva ez világos. Bent, a kulimászban kapálózva hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a dolgainkat, aztán utólag rájövünk: problémánk csak vihar a biliben, semmi több. De amíg nyakig ülünk a… hmmm… biliben, addig az ügy elég válságosnak mondható.
Válságkezelés így – válságkezelés úgy: a csapból is ez folyik. De vajon az életünk válságaival ki foglalkozik? Kit érdekel az a cseppnyi bili, benne a viharral? Ne csüggedj! Erre valók a barátok. Meg a zsebbarátnők.
De ki is az a zsebbarátnő? Jó, jó: én. De azon kívül? Bingó! Ez az! Figyelem, definíció következik!

A zsebbarátnő olyan kis semmiség, amit/akit „zsebre vághatsz”. Nem kell karon fognod, hónod alá csapnod vagy a hátadon cipelned. Gyors, könnyű, és különösebb gondozást nem igényel. Mosolygós, barátságos környezetben tartandó! Nem váltja meg a világot, de lehet, hogy egy mosollyal segít átlendülni az élet kisebb-nagyobb holtpontjain.

Szívesen lennél zsebbarátnő? Hurrá! Akkor talán fogjunk is hozzá a „képzéshez”!
Elárulhatom, hogy egy zsebbarátnőnek talán a legfontosabb dolga, hogy kérdéseket tegyen fel. (Tudjátok, úgy, mint a pszichológusok a bőrdíványon.) Először is magunkat kell kifaggatni: vajon mit is gondolunk erről vagy arról? Hogyan látjuk a világot? Miért is van ez szerintünk így vagy úgy?
Az a baj az „unalmas felnőttekkel”, hogy nemcsak elfelejtettek kérdezősködni, hanem már nem is érdeklik őket az élet dolgai. Megszokták, hogy a válasz: CSAK.
Egyébként mindnyájan hajlamosak vagyunk az elfásulásra. Hja, kérem: a rutin nagyúr! Ha zsebbarátnő akarsz lenni, akkor itt az ideje elkezdeni az edzést. A napi száz hasizom vagy tíz háztömbnyi futás mellett/alatt érdemes egy kis észtekergetést és agy-pilates-t tartani. Nem nagy ügy. Csak csiholj ki napi egy kérdést, ami igazán foglalkoztat, és amíg hasizmozol, morfondírozz el rajta! Nem is azon, hogy mi a válasz, hanem hogy miért is érdekel ez téged annyira?
Ha pár napig hűségesen agyalsz, rá fogsz jönni: tele van a fejünk kérdésekkel, a legelborultabbtól a legfurmányosabbig. Milyen nyelvcsaládba tartoznak a nganaszánok? Hogy készül tulajdonképpen a macskanyelv-csoki? Mi a helyzet a földön kívüliekkel? És egyáltalán: van élet a halál után?
Azt hiszem, nincs más hátra, mint jó kérdezősködést kívánni mindenkinek. Ez az első lecke. De csak az csinálja meg, aki kíváncsi arra, mi is lakik benne odabent, a mélyben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr551379353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cukota 2009.09.22. 18:35:01

Van ott valaki? Mert ha igen, akkor mondom a kérdéseimet, bár senki sem kérdezett. Szóval: tényleg van olyan ember, akit érdekelnek a nganaszánok? És ha igen, akkor miért? Nekem már az is magas, ha valaki képes szalvétát gyűjteni, meg ehhez hasonló trutymókkal múlatni az idejét. Ki milyen bornírt hobbiról hallott az ismeretségi körében?

Arwen72 2009.09.22. 20:54:59

Már hogyne volna itt valaki sőt válasz is akad.
Akinek semmi hobbija avagy"agylövése" sincs az egyéb aljasságokra is képes ugye kedves Írónő???:)
Látna minket együtt a kedves előttem szóló:)
Valószínűleg visítana vagy a kétségbeesés vagy a neveteés miatt.

zsebbaratno 2009.09.23. 14:42:40

Ez az, Arwen, add meg neki! :-) Persze csak finoman, ami nehezére fog esni ugyan egy született amazonnak, de bízom benne, hogy a kommentezőknek nem esik bántódása, csak mert nincsen hobbijuk. Bizony, Cukota: szerintem sem bornírt dolog, ha valakinek "fejlövése" van. Lehet ugyan gyerekesnek nevezni azokat, akik elpepecselnek a gyöngyfűzéssel vagy üvegfestéssel; akik szalvétát simítgatnak vagy madarakat figyelnek minitávcsővel: de szerintem ők azok, akik a jobbik részt választották. Tudjátok: a gyerekkorunkból megmaradt lelkesedést, ami kopik, repedezik az évekkel, és a végén nem marad belőle semmi. Pedig milyen jó, ha marad egy kis kiflivég a reggeliből! Jó elmajszolni, és kakóba mártogatva az álmainkra gondolni. Na, hát ilyen az, ha valakinek van valami fejlövése, vagy hobbija: ha jobban tetszik. Egyesek szerint ez badarság, mások szerint pedig igazi, vegytiszta boldogság. Ha választanom kéne, hogy unalmas nyárspolgár vagy őrült álmodozó akarnék-e lenni, akkor habozás nélkül az utóbbi mellett voksolnék. Még ha megmosolyognak is mások, akkor is kitartanék a szalvéták, a bélyegek, a madarak vagy a szanszkrit ábácá mellett, ha éppenséggel abban találom meg az örömöm.

Arwen72 2009.09.23. 23:12:46

Tudjátok volt boldogult kölyökkoromban egy mese
Kököjszi és Bobojsza.
Nem árulok el többet de annyit igen,hogy két tesvérke szerepelt benne no meg két törpe.
A fiúcska már régen iskolás volt amikor még mindig integettek neki a törpék a távolból.

zsebbaratno 2009.09.26. 19:17:46

@Arwen72: Ó, az integető törpék! Hát, hogyne! Kököjszi és Bobojsza nálunk is nagy kedvenc volt. Ha valami eltűnt, és hiába tettük tűvé érte a lakást, nagymamám mindig a mesekönyvet idézte: "Biztos ráült a Hókusz, a Pókusz meg a Mókusz!" Tudjátok, azok a komisz kis házimanók, akik láthatatlanná teszik az épp szörnyen szükséges kiskanalat, sminkecsetet vagy beléptetőkártyát... Aztán a kiskanálról kiderül, hogy a mézesbödönbe ragadt; a sminkecsetet egy hímnemű egyed repülőmodell-lakkozásra használta; a beléptetőkártya pedig egy szép napon előkerül a legváratlanabb helyről. Mondjuk a nyári kistáska belső zsebéből. (Természetesen azután, hogy már igényeltél egy újat, és a titkárságon lesújtó pillantások kereszttüzében megalázottan magyarázkodtál, hogy nem adtad el a kártyádat ipari kémeknek.)

Cukota 2009.09.26. 19:27:33

Nekem gyerekkoromban a Garfield-magazinok voltak a kedvenceim. Ha már a kérdésekről beszélünk, egy pszichomókus meg tudná mondani, vajon miért. Mondjuk, én is meg tudom ezt állapítani: lusta volt, macska volt és néha dög volt. ;-) Amúgy a Kököjszis könyvet nem olvastam. Valami fantasy? Vagy ovisoknak való cucc?

Arwen72 2009.10.04. 00:13:11

Oh még mindig ezerszer a jobbik változat ha a tárgyak teleportálnak az ember körül mintha ő
maga landolna teljesen váratlanul valami extrém helyen.(Kacsint ikon).Ugye kedves Nóniusz?:)
Arról meg,hogy egynémely hímnemű egyének minő
dúlásra képesek az ecsetek meg szivacsok környékén
regéket tudnék zengeni.
Perzse így jár az ember leánya ha polihisztorral szív egy levegőt.De Barba trükk mégis mindkét feladat meg szokott oldódni.Bár van,hogy én kényszerülök a pórias vattapamacsra.:)

Arwen72 2009.10.04. 00:23:31

Nálunk az eltűnt tárgyakért a Ruhaelrakó Manó volt a felelős.
Aki nagyanyám agyából pattant ki aztán apám a tökélyig formálta.
Lássatok csodát emígyen szoktatva rá az üdülőben
való rendrakásra.:)

zsebbaratno 2009.10.10. 09:44:36

@Arwen72: De cuki! Nálunk egy "láthatatlanná varázsoló sapkát" találtak ki a szüleim kislány koromban avégett, hogy hajlandó legyek hajat mosni. Óvodásként ugyanis őrületes hisztériák keretében sikerült csak ez a hadművelet, mert azokban a kőkorszaki időkben még nem gyártottak a nagy cégek mindenféle könny-mentes csodaszert, csak a hagyományos WU2 volt kéznél. Na, az rendesen csípte az ember szemét, ha belement. Nekem pedig mindig belement, hiszen annyira féltem tőle, hogy ennek szinte törvényszerűen így kellett történnie. Szóval a szüleim kiagyalták, hogy hajmosás után felvehetem a varázssapkát, ha nem bőgök eszeveszetten. Működött, noha utólag nem értem: miért hittem azt egy ronda, kötött tökfödőre, hogy varázserejű... Boldog gyerekkor, amikor még hiszünk a láthatatlanná tevő süvegekben. Most is jól jönne egy...

Arwen72 2009.10.11. 00:39:21

Na igen a hajmosás nálunk is egy idő után nagy hisztik forrásává vált.
De nem a vacak sampon hanem anyai"nagyanyám"
miatt aki ugyanúgy csutakolt engem is mint pár évvel korábban a kisbocikat.:)
Másik rokonnál Egerben felkopogtak egyszer mert én nem csendesen bőgtem hanem ordítottam.

Arwen72 2009.10.23. 03:35:41

Egyébként nekem nem volt miért korszakom.
Jóanyámnak ugyanis be nem állt a szája.
Talán ezért van az,hogy legyek bármily harcias néha pl. útbaigazítást nehezen kérek.
süti beállítások módosítása