A fantasy-világ nem jön be mindenkinek. Öcsém például képtelen volt elolvasni azokat a kötelező olvasmányokat, melyekben hallucinációk, alakváltó szalamandrák vagy emberi testrészekből összetákolt monstrumok szerepeltek. Pedig mi ez a Bánk bánhoz képest, ahol minden hihető ugyan, mégis hihetetlen kínszenvedés végigrágni magát rajta a tanulóifjúságnak?! A legtöbb diák éppen ezért hálakönnyekkel a szemében veti rá magát Frankensteinre vagy Az arany virágcserépre, mondván: végre nem valami történelmi halálhörgés! Nos, öcsém a fehér holló tipikus esete: háborús dokumentumokat és harci repülőkről szóló idegtépően unalmas könyveket vígan elolvas, ám ha valami túlszökken a józan ész határán, azt képtelen tolerálni.
Vegyük például A gyűrűk urát. Tolkien mester remekét csak néhány elvetemült meri dögunalomnak nevezni, noha könyv formátumban kétszer olyan hosszú, mint az Egri csillagok, filmben mérve meg legalább ötször… A klasszikus „kvarcórás janicsár”- fiaskótól eltekintve nem volt rossz film a maga nemében a Gárdonyi-adaptáció sem, de A gyűrűk urával összevetni épp olyan lenne, mintha az óvodás keresztfiam akarna indulni azzal a cuki, világoskék háromkerekűjével a salakrally világbajnokságon. Az én öcsém mégis hajlandó lenne ötször egymás után végigülni Cecey Vicuska és Bornemissza Gergely kalandjait, mint egyetlen egyszer megnézni Frodót és a többieket.
Egyszer ugyan volt egy tétova próbálkozása, ami igencsak balul sült el. Egy hideg, februári napon a húgommal épp együtt teázgattunk, mikor valaki vadul nekifeküdt a kaputelefonnak bebocsátásért rimánkodva. Az öcsém volt: ámde milyen állapotban?! A havas eső jégkásává gyülemlett a gallérja mögött, szemüvegén ott kavargott London minden köde, ráadásul olyan elgyötört képet vágott, hogy egyből tudtuk: a randevúja nem sült el valami fényesen.
- Még jó, hogy nem! – roskadt le a kanapéra öcsém, és magába döntött egy vödörnyi tűzforró teát. – A fenébe! Leégettem a nyelvemet! Még ez is?! Ez életem legpocsékabb napja. Kezdjük azzal, hogy húsz percet vártam a lányra.
- De nem jött el. Vagy meglátott, és hazament – tippelgetett a húgom, de öcsém gyilkos pillantása beléfojtotta a szót.
- Eljött, de állítólag lerobbant a villamos, amin utazott. Ja, persze. Kipukkadt a kereke! – legyintett öcsém. – Mindegy, addigra úgyis bőrig áztam. Javasoltam, hogy üljünk be egy moziba. Tudjátok, olyan jó, meleg kis vacokba, ahol filmnézés ürügyén lehet csinálni ezt-azt. Csütörtök délután kettő órakor nincs nagy filmválaszték. Megnézhettük volna a Terrorbolygót, ami nem az a tipikus randizós film. Hacsak nem egy sorozatgyilkossal járunk; aztán ott volt A gyűrűk ura…
- Ezt nem hiszem el! Mióta vagy oda Gandalfért? – kérdezte a húgom.
- Ki az a Gandalf? Akiből kettő volt? – nézett bután az öcsém.
- Kevered a két Lottival. Gandalfból csak egy van. A másik az ellensége, Szarumán – magyaráztam.
- Hát, nekem egyformáknak tűntek azzal a hosszú kaporszakállukkal. Idegesítettek. Aztán ott volt az a kis néger gyerek, aki selypített. Leütöttem volna. Olyan hülye, torokhangon beszélt.
- Néger gyerek? Te mit láttál? Dokumentumfilmet az etióp éhezőkről? – emelte égnek szemeit a húgom.
- Szerintem a Gollamra gondol – csaptam homlokomra.
- Tényleg úgy hívták. Szóval nem néger volt? Gondoltam is, hogy brutálisan rasszista ez a mese. Csak azt nem értettem, hogy miért indultak el azok a gyerekek…
- Miféle gyerekek?! Mindjárt a kardomba dőlök! – kapott fejéhez a húgom. – Azok nem gyerekek, hanem hobbitok. Áruld el, mit értettél meg a filmből?
- A felénél kimentem – vont vállat az öcsém.
- És mi lett a lánnyal? – kérdeztem.
- Bent maradt. Neki tetszett.
- Képes voltál elpocsékolni a randidat? – álmélkodtunk a húgommal. – De hát olyan régóta szervezkedtél, hogy végre összejöjjön!
- Úgyis válás lett volna a vége. Még mindig jobb, hogy most derült ki, hogy ő a hobbitokat szereti, én meg a hobbirepülőket.

Hát, van ilyen: kinek a hobbit, kinek a hobbi. De várjunk csak: milyenek is a hobbitok? (Azon kívül, hogy gyapjas a tappancsuk.)
Biztosan ismer mindenki amolyan hobbitszerű embereket. Mások nyárspolgárnak neveznék őket: vagyis tőrőlmetszett átlagembernek, akik nélkül nem működne ez a civilizáció. Ezek az emberek mindig időben befizetik a csekkeket, és szent meggyőződésük, hogy a rendőrök társadalmunk oszlopai. Sosem kérdőjelezik meg a hivatalos véleményt, és udvariasan előreköszönnek az ismerőseiknek, s ha rájuk kerül a sor lépcsőház-takarításkor, minden kilincs és korlát fényesen fog ragyogni. A hobbitfélék egyfelől szörnyen unalmasak, másfelől szörnyen rendesek. Ezek nélkül a rendes, szabályszerű, kedves emberek nélkül éhséglázadások, palotaforradalmak, kalóztüntetések és anarchista puccsok törtek volna ki a földgolyón, szóval meg kell emelnünk előttük a kalapunkat: a hobbitoknak hála még van élet a Földön. Ha nem is túl izgalmas, de azért mégis élet…
Ezzel szemben a hobbiőrültek megszállottak és mániákusak. Fejlövésük van: mondja a köznyelv. Naná, olyan ez, mint egy háborúban szerzett, formás kis golyóbis, mely a szerencsétlen túlélő koponyájában ide-oda mászkál frontátvonulások idején, és nem hagyja nyugodni a „fejlövésest”. A hobbibolondok is így vannak ezzel: fejükbe vesznek valamit, és onnantól nincs megállás. Tulajdonképpen egy kis, mezei őrülettel máris átírják az életüket a Csodabogarak Nagykönyvébe.
Na de miféle csodabogarak is sorakoznak a gyűjteményünkben?
Először is ott vannak a Hétköznapi Bogarasok. Ők azok, akik szalvétát gyűjtenek, modelleznek, vagy tangóharmonikázni tanulnak, esetleg hüllőket szaporítanak, és kártyanaptárt csereberélnek. Nem vészesek: csak kicsit flúgosak, semmi több. Úgy is mondhatnánk: boldog emberek, akik találtak egy talpalatnyi földet, ahol elfelejtik a mindennapok nyűgeit, és belefeledkeznek a bélyegalbumukba, a bagolygyűjteményükbe, vagy a barkácsolásba. A hobbitok közt is akad pár bogaras, bár többnyire megrökönyödnek azon, ha valaki nem viselkedik okos, gyakorlatias és megbízható felnőtt módjára.
Másodjára ne feledkezzünk meg a Menekülő Mániákusakról. Várjunk csak: hogyan derítsük ki, bogarasak vagy mániákusak vagyunk-e? Egyszerű. Egy bogarasnak kisszerű örömöt szerez, ha a hobbijára gondol, míg a mániákust nagyszerű kényszer járja át ilyenkor. Mindjárt megmagyarázom! Vegyünk példának egy cipőfüggőt. Ha csupán bogaras, akkor minden nap lecsíp az uzsonnapénzből, hogy egy szép napon megvásárolhassa azt a meggypiros lakkbőr cipellőt. A mániákus viszont inkább zálogba csapja a férje svájci óráját, mert hirtelen ellenállhatatlan vágyat érez, hogy megszerezze a topánkát. Míg a bogaras szerényen megelégszik egy talpalatnyi idillel a valóság kellős közepén, addig a mániákus egy egész holdat akar, de azonnal. Bovaryné-effektus: mint a regényhősnő, aki kétségbeesetten habzsolt, falt, keresett valamit, amit boldogságnak neveznek. Igen: ez egyfajta menekülés a valóság elől. Nem kell ezt szégyellni, de nem árt felismerni, mert előbb-utóbb a pszichiátrián kötünk ki vele.
Volt egy osztálytársam, aki például kisgyerekkora óta képtelen volt ellenállni a csokoládénak. Nem nagy ügy – mondhatnánk, mert mindnyájan szeretjük a svájci csokit. De ez nem minden: az osztálytársam a fejébe vette, hogy ő márpedig egy alpesi csokoládégyárban fog dolgozni, mint fejlesztési tótumfaktum. Mindent megtett az ügy érdekében: külföldi szaklapokat olvasott, sőt, még a Három kívánságba is beírt, hogy találkozni szeretne a Boci csoki-gyár igazgatójával. (Ez ugyan nem jött be, viszont később beszökött egy gyárlátogatásra, és degeszre tömte magát kakaómasszával. Aztán a mentők vitték el.) Most Genfben él, és százhúsz kilót nyom ruha nélkül. Azt mondja boldog, de szerintem csak szörnyen kövér.
Lehet ennél feljebb csavarni a sebességet? Naná! Üdvözöllek a Megszállottak között! Persze nevezhetnénk őket elszállottaknak is, mert mérföldekkel a valóság felett lebegnek. Pontosabban: a piszlicsáré kis vekkercsörgéses, buszon tülekedős, piszkos és szomorú hétköznapok számukra nem jelentenek egyebet, mint kellemetlen kis bolhacsípéseket. Az elszállott megszállottak a saját kis hobbibarkács-világukban éldegélnek, és azt tekintik valóságosnak. Ó, de boldogok is ők! Kicsit ugyan ijesztőek, és nem: nem rájuk épül a fogyasztói társadalom, de attól még bűbájosak tudnak lenni a zsizsikjeikkel. Ismerek például egy idős bácsikát, aki már negyven esztendeje is éppen olyan operaőrült volt, mint manapság. Ó, félreértés ne essék: nem úgy, mint egy hagyományos Verdi-bolond! Azok bérletet vesznek, és végigkuporogják az évad összes előadását a kakasüllőn, kis látcsővel kukucskálnak, és talán halkan dúdolják a nyitányokat is. Ez a bácsika egészen más ligában játszik. Bizony: ő rendszeres házi előadásokat tart. Van hozzá miniatűr színpad, kis függöny és lego-emberkék, akikkel egy gramofon zenéjére végig lehet játszani az egész operát. A bácsika, aki imádja a zenét, de honnan is lenne pénze operabérletre, taxira és flancos szmokingra?, végig is játssza becsülettel a darabokat. Minden évadban más-más repertoárral természetesen, hiszen az igazi színházak is így csinálják…
Lehet azt mondani rá, hogy flúgos, de szerintem igazi zseni. Rájött arra, hogyan repülhet szárnyak nélkül. Míg a hobbitok bumfordi tányértalpukon róják a föld rögös útjait, addig a hobbibolondok képesek magasra emelkedni. Van, aki csak pár órácskára szabadul el a saját kis bogaraihoz; van, aki kétségbeesett sóvárgással csapkodva éli ki mániáit; van, aki örökre búcsút mond a valóságnak, és elszáll a boldogító képzelet szárnyán. Olyan ez, mint istent játszani: teremtünk magunknak egy kis darab Édenkertet. Csak vigyázzunk az emberekkel: Isten is ott követte el a tragikai vétséget, hogy beszabadította a fák közé a torzonborz Ádámot, és a kíváncsiskodó Évát. Ha a hobbiédenbe csak olyanokat engedünk be, akik nem figuráznak ki boldogító bolondériáink miatt, talán sikerül a Nagy Mű: boldogok leszünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr341439102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arwen72 2009.10.11. 00:46:37

Azért valljuk be a hobbitokhoz és egyéb Tolkien teremtményekhez kell egy "csipetnyi" elvonatkoztatás.
Bár ha jobban körül nézek mind itt élnek és virulnak közöttünk.
A nyersgyémánt vagy kissé köznapibb hasonlattal a
szarvasgomba esete.
Nem az aminek látszik de ha jól állsz hozzá felbecsülhetetlen érték lesz.

Arwen72 2009.10.11. 00:53:39

Tolkien mester egyébként a fiát és egy egész szakasz brit kanonát mentett meg a remekművel.
A fia a Búr háborúban sínylősött és amikor kézhaz
kapta apja leveleit benne a friss fejezetekkel
a körletben felolvasó esteket tartott.
Nem is meglepő az egész szakasz épségben túlélte a háborút.:)

zsebbaratno 2009.10.16. 12:14:17

@Arwen72: Jó hozzászólás! Ott van a pont! Valóban rá lehet ismerni minden fiktív teremtményre a mindennapokban. csak megfelelő "szemüveg" és fantázia kell hozzá. Vagy inkább elvonatkoztatási képesség? Nos, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Nem mindenki látja bele a folyó görgette uszadékfába az öregember-arcot, nem mindenki érti ki ugyanazt a jelentést abból, amit hall, és még sorolhatnám. Persze: így kerek a világ.

Cukota 2009.10.16. 12:20:56

@Arwen72: Nem mondod! Ezt eddig nem is tudtam! Arwen, ennek hol lehetne utánaolvasni??? (Mellesleg a cicás hozzászólásomra sem reagáltál valamelyik másik bejegyzésnél.)

Arwen72 2009.10.16. 17:26:07

A cicáid egyébként megmozgatták a fantáziámat.
Akkor tudod Te is az ember van a macskáért.:)
Bocs ez itt méretes off!
A Tolkien világoknak és egyáltalán a háttérnek pedig a Középfölde Életre Kel című könyvben tudsz
legkönnyebben utána nézni.(Christofer Martinez)
De ha a Mestert maát hitelesebbnek találod akkor
Szörnyek és Ítészek című műve taglalja egy vastag könyvön keresztül a hátteret.

Arwen72 2009.10.16. 17:31:27

Látom kedves Zsebbarátnő itt akarsz ülni reggelig.:)
Az egy külön fejezet amiket fákban kövekben lát az
ember.Néha ha valaki másnak akarom megmutatni azt is megbánom,hogy megszólaltam.
Jobb esetben félórai beszéddel és mutogatással sikerül rávezetni az illetőt.
Mondjuk mérnök szülők gyermekeként már edzett
vagyok és azért előbb utóbb szokott sikerülni.

Arwen72 2009.12.06. 14:24:26

Hm néha elgondolkodom ezen.
Pl. mikor az egyik régi barátnőm egy munkamániás
hobbittal szűri össze a levet.
Bár szerintem az a srác csak valami fordított evolúció áldozata.Volt ő ennél jobb passzban is.
süti beállítások módosítása