Miért jók a rosszfiúk?

 2010.01.12. 16:52

Találós kérdés a Zsebbarátnőtől: mi nem stimmel az alábbi mondatokban?

„Tigrisem, majd hívlak…

Hát persze, hogy Te vagy a legszebb, nagyfiú. Nem, nem stíröltem azt a fickót!…

Az a baj, darling, hogy mostanában sok a munkám. Sajnálom, de egy ideig nem találkozhatunk… Egyébként is: én szabadnak születtem.”

Bingó! Jó válasz! A legelborultabb sci-fi írónak sem jutna eszébe, hogy egy nőnek efféle mondatokat adjon a szájába. Hogy miért? Mert ilyen még a mesében sincsen! Ezek ugyanis tipikus rosszfiú-szövegek, amiket utálni kellene, mégis rendszerint bevesszük őket. Mármint csak akkor, ha nőből vagyunk. Le a kalappal a rosszfiúk előtt! Képesek ugyanazt a trükköt bevetni anélkül, hogy lebuknának! Melyik bűvész képes erre?! Na, például ebben jók a rosszfiúk.

Továbbá: ha nem lennének rosszfiúk, mi sosem esnénk mély depresszióba; nem falnánk fel egy vagon diétás fagylaltot, és esélyünk sem lenne megtanulni az örök leckét: a csoki közelébe sem jön a csóknak. Ha a rosszfiúkat kivonnánk a forgalomból, temérdek munkanélküli pszichológus csellengne, ugyanis nem törne össze naponta mintegy félmillió nő szíve… (Mert higgyétek el: a szívtiprók sosem a macskajancsik közül kerülnek ki.) Rosszfiúk nélkül két kapura unnánk magunkat a mozikban: egyrészt, mert senki sem akarna a sötétben inzultálni minket, másrészt meg nyugdíjaznák az összes kedvenc színészünket, és nem maradna más a filmvásznon, mint a kákabélű Woody Allen. Rosszfiúk híján le kellene mondanunk a kalandokról, a gyomrunkban repdeső pillangókról, a szemtelenül hazug, ám bizsergető bókokról… igaz, ezzel együtt örökre süllyesztőbe kerülnének a keserű kiábrándulások is, az eszelős üzenetrögzítő-bűvölések, az „úgysem kellek neki”- gyomorgörcsök és a „tényleg nem kellettem neki” – idegösszeomlások. Nem is volna rossz üzlet. Vagy mégis?


Mert lássuk csak: ki ne találkozott volna rosszfiúkkal? Már az oviban is ők voltak a menők. Azok a kis suttyók, akik húzogatták a lányok copfját, disznó dolgokat vágtak a fejünkhöz csendes pihenő alatt, elvették a kislapátot, sőt, még a bugyinkat is meg akarták nézni. Nos, a helyzet nem sokat változott. A copfunk helyett minket húznak, amit mi pillanatnyi elmezavar miatt viccesnek és szexinek találunk. A disznóságokat nem csendes pihenő alatt vágják a fejünkhöz, hanem amikor be szeretnénk mutatni őket a barátnőinknek, vagy ha megkérdezzük, miért nem hívtak vissza, mikor megígérték. A kislapátot ugyan nem veszik el, de elárulhatom: minket sem. Ami meg a bugyinkat övező kíváncsiságot illeti: semmi sem változott. Csak a nők változnak: ovis korukban még utálják ezeket a pernahajdereket, és felnyomják őket az óvó néniknél. Aztán eltelik pár év, és bamm! – a nők öngyilkos merénylőkké képzik ki magukat.

Hogy mit értek ez alatt? Nos, tény, hogy a rosszfiúk csak rosszalkodásra jók. A nők nagy többsége mégis önkéntes kamikáze akcióba kezd, mikor jófiút akar faragni a rosszfiúkból. Igen: ahelyett, hogy beárulnánk őket az óvó néniknél, elhisszük a világtörténelem legnagyobb hazugságát. Történetesen azt, hogy a rosszfiúkat meg lehet szelídíteni. Ugyan! Előbb fog háremhölgyeket tartani a Dalai Láma, semmint egy vérbeli macsót pórázra lehessen kötni! Egyébként is: olyan ez, mintha háziasítani akarnánk egy oroszlánt. Eszébe jut valakinek, hogy kutyaólba zárjon egy kardfogú tigrist? Na, ugye!

Akkor miért szőnek a nők romantikus álmokat a gaz macsók köré? Miért nem egy otthonülő, jófiút szeretnének oltár elé vezetni, akik amúgy is egész életükben arra várnak, hogy derék férjek és rendes apukák legyenek? Illetve: pontosítok. Miután kilencvenkilencszer összetörték valakinek a szívét a piszok pernahajderek, talán századjára megtanulja a leckét, hogy jobb ma egy jófiú, mint holnap egy piszok.
Talán az a baj, hogy a kötelező tananyagból kikopott Flaubert Bovarynéja. Ha minden nő elolvasná, hogyan jár a romantikus álmokat kergető sorstársuk, senki sem járna pórul. De így: kész katasztrófa!

Kezdjük azzal, hogy ha a rosszfiúk nem akarnak komoly kapcsolatot. Legalább is sosem velünk. Aztán a végén feleségül vesznek egy olyan lányt, akiről nem is álmodtunk volna, de az biztos: sosem mi vagyunk azok. Ennek ellenére a nőket mindennél jobban vonzza a „nem vagyok én olyan madár, akit meg lehet gyűrűzni” – szöveg. S mivel annyira könnyen lépre mennek a lányok, a rosszfiúk gond nélkül bevetik a trükköt. Bármennyiszer. Bárhol. Bárkinek.
Ugyan már, csajok! Nektek ez tényleg bejön? Csak mert elérhetetlen? Csak mert megközelíthetetlen? Csak mert olyan „férfias”? Egek! Ez a szöveg bűzlik! De persze ez mellékes, ha nem akarsz komoly kapcsolatot, csak egy jó pasit lízingelni… Aki viszont hosszútávon utazik, az ne dédelgessen hiú reményeket: szabad fordításban annyit jelent ez a „szabad madár” – zsargon, hogy „úgysem foglak felhívni”. Vagy: „három remek randevú után rejtélyes módon lelécelek, és még csak nem is haragudhatsz rám, mert előre szóltam, hogy link vagyok.”

Ráadásul a rosszfiúkkal az a helyzet, hogy vadásznak születtek. Ez van: evolúciós örökség, mint a széles csípő a nőknél. Ha a bennünk élő ősasszony olthatatlan lángra lobban egy modern ősember iránt, akkor jobb tisztázni magunkban: ez bizony nem a romantikus várkisasszony és a grállovag románca lesz. A rosszfiúk kifosztják a várat, elrabolják a hercegnőket, aztán továbbállnak, nem pedig szerenádoznak a holdfényben. Királylányok, figyelem! Hátra arc, és menekülés! Ha viszont valakiben hangosabb az ősasszony szava, mint a királykisasszonyé, nem árt tudni: annak idején a legjobb vadászok a törzs legjobb nőit kapták meg jutalmul. Feltűnt a többes szám? Ha megdobbant a szíved: „Jesszusom, egyike vagyok a legjobbaknak!” – akkor örülhetsz: háremhölgynek születtél. Gyári hiba ugyan (legalább is az európai kultúrkörben), de a rosszfiúkra immunis vagy. Ám ha összeszorult a torkod: „Szóval nem vagyok egyedüli királynő?” – akkor legokosabb, ha elfelejted a Seherezádé-életformát.

Na de komolyan: miért eszi a fene a nőket a rosszfiúk után? Ezek a fickók megbízhatatlanok, linkek, szívtelenek és énközpontúak! Ráadásul fele annyira sem jók, mint amilyennek hiszik magukat. A trükkjeik sablonosak, a bókjaik szexisták, és ha belegondolunk, mennyire unalmas alakok voltaképpen, magunk sem értjük: miért kepesztünk ennyire? Hogy miért? Mert egyhez viszont tökéletesen értenek ezek az anyaszomorítók. Az elérhetetlenség látszatához. S mint azt minden gyerek régóta tudja: ami tilos, azért mindenki majd’ meggebed.

Óriási trükk! A rosszfiúknak elég kitenni magukra a „behajtani tilos” táblát, és máris nyert ügyük van. Mert melyik nő ne akarná bebizonyítani: igenis van mersze behajtani az egyirányú utca túlfeléről?! (Aztán csodálkozunk, ha lekapcsol a rendőrség?)

Tanulhatnánk ezektől a brigantiktól: mi lenne, ha kivételesen nem omlanánk a karjaikba, hanem az ő kártyáikkal játszanánk? Elárulhatom: mi lennénk a jégbugyogós vasszüzek, akikre azt mondják a hátuk mögött, hogy frigid tehenek. Ha meg mégis sikerülne egy regimentnyi pasast az ujjunk köré csavarni, akkor pedig hétpróbás hetéráknak titulálnának… Szóval jegyezzük meg: a rosszfiúkat nem lehet lekoppintani. (Csak ők koppinthatják fel az ember lányát, hogy aztán leléceljenek.)

Akkor most hagyjuk szabadon kóborolni ezeket a nagyvadakat? Nem kellene nyuginyíllal fenékbe lőnünk a rosszfiúkat? Ugyan már! Volt egy ismerősöm, akinek sikerült erőnek erejével becserkésznie egy rosszfiút, sőt, a lány heroikus trükközésekkel és zsarolásokkal elérte, hogy ez a komisz példány az oltár elé vezesse őt. Ezt követően két év tömény paranoia volt az élete. A legügyesebb kémnőket is megszégyenítő módon szaglászott a férje után, hogy éppen kivel, hol és merre jár; ellenőrizte az összes bejövő üzenetét, és szörnyű patáliákat rendezett, ha ismeretlen nők nevét olvasta a regiszterben. Végül is a rosszfiú igába hajtotta a fejét. Engedelmes férj lett, és nem flörtölt a nőkkel. Nem kellett többé nyomozni utána, mert egy otthonülő, unalmas, pipogya fráter lett. Hogy mi a slusszpoén? Gondolom kitaláltátok: a lány totálisan kiábrándult belőle…

A rosszfiúk ugyanis azért jók, mert nélkülük nem tudnánk értékelni a jófiúkat sem. Nem lenne kaland, nem lenne tányércsapkodás, nem lenne kétségbeesés, nem lenne flört, nem lenne Ady Endre… az életünk palettája sokkal szegényesebb lenne, ha kihalnának az evolúció utolsó mohikánjai, ezek az egocentrikus példányok. Egy jótanács: sose szeress beléjük! Zsebeld be a bókjaikat, és lépj olajra! Ha meg mégis megtörtént a visszavonhatatlan, és menthetetlenül odakozmáltál? Fel a fejjel, ki a mellel, és csak előre. Tudd, kivel állsz szemben, és tedd, amit tenned kell. De aztán semmi sírás, ha a pasas nem hívott vissza! A rosszfiúk már csak ilyenek: rosszak.

P.S.: (Hé, fiúk, de komolyan! Rögzíthetnénk a szabályokat: ha egy hétig nem jelentkeztek, akkor kitöröljük a számotokat a mobilunkból, vagy ilyesmi… Nem kellene kormányprogramba iktatni a javaslatomat? Kiegyensúlyozottabb munkaerők lennének a nők, ha nem nézegetnék folyton a mailboxukat vagy a telefon képernyőjét. A férfiak pedig így is, úgy is szabadon leléphetnének. Vagy maradhatnának. )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr851666858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóniusz 2010.01.13. 14:17:47

Utálom a görényeket, akik az elnéző "rosszfiú" megnevezés mögé rejtőznek!

Arwen72 2010.01.13. 14:17:47

A fiók meg a vadász horgász és persze foci fórumokat nézegetik munkaidőben(két cigi közt).Bennem egyébként javíthatatlanul él az ősasszony.
Aki azért időnként leckét ad a Vezérfarkasnak.
Mert a falkában van alfa nőstény is csak ügyelj,hogy Te légy az!
Egyébként egy kis sazbadság nélkül én is fulladoznék.

zsebbaratno 2010.01.13. 14:24:02

@Nóniusz: Oké, de honnan tudod, hogy valaki megbocsájthatatlanul görény, vagy megbocsájthatóan gördülékeny? (Vagyis olyan, mint Krúdy Szindbádja. Vagy mint George Clooney.) Vagy nincs is középút? Ha jobban megismernénk George Clooney-t, sikítva menekülnénk? Szerinted a jófiúkkal mi a helyzet? Igazából csak rossza PR-juk?

zsebbaratno 2010.01.13. 14:24:02

@Arwen72: Aha, akkor ezek szerint Nóniusz - Arwen 1-1... Egyikőtök rosszfiú-ellenes, másiktok viszont unalmasnak tartja a horgásztáskás jófiúkat. Azt hiszem itt is igaz lesz a mondás: suba subával, guba gubával...

Nóniusz 2010.01.14. 16:28:00

Szindbád tök jó könyvben, ahogy Clooney is a filmvásznon... Úgyhogy inkább az számít, hogy mi milyen viszonyban vagyunk velük. Esztétikai élménynek, havernak oké, sőt szórakoztató, de közelebbről nézve görény ám mind. Sztem aki egy nőt hiteget, felültet, éveken át várakoztat (vagyis visszaél a vonzalmával), az GÁZ.

Arwen72 2010.01.14. 16:28:20

@zsebbaratno:
Hmm Nóniusz mint jófiú azért ez kissé erős volt lásd be!Legfeljebb csendes őrült...@Nóniusz:
Igen de az általad emlegetett javíthatatlan görényt két mérföldről bekötött szemmel is megérzi az ember.A vagány és a görény az két nagyon különböző dolog(szerencsére).

Arwen72 2010.01.14. 16:28:20

Egyébként amikor Angelina Joliet kirúgják mert túl szép akkor azért még van remény.:)

zsebbaratno 2010.01.14. 16:30:39

Bocs mindenkitől, csak provokálom a vitát, mert a rosszfiúk szerintem is "rosszak". Benne van a nevükben. De akkor honnan lehet tudni, ki vagány, és ki csak szimpla gány? A híres női megérzés itt nem szokott működni, sőt... erősen bekavar. Akkor most mi a helyzet?

Nóniusz 2010.01.15. 14:59:15

Nekem egyszer azt mondta a Zsebnővérem, hogy az embernek nem a párjától kell az izgalmakat várnia. És ez tök igaz.

zsebbaratno 2010.01.15. 15:03:39

@Nóniusz: Ööö... elég fura nővéred lehet, és nem is értem, miért mondott Neked ilyesmit. Biztosan nem úgy gondolta, hogy egy unalmas paprikajancsit kell választanod, ha boldog akarsz lenni, hanem hogy az izgalmakra - pusztán önmagukban - nem lehet egy hosszútávú kapcsolatot felépíteni. Mert hosszú távon minden izgalom veszít a varázsából, és ha csak ez volt, ami összekötött a másikkal, akkor keserves csalódás fog érni. De amíg világ a világ, az izgalomnak ott kell bujkálnia a mélyben - sok minden más mellett is -, különben belepusztulunk az unalomba. Abban persze maximálisan egyetértek, hogy annyi minden más izgalom is adódik, mi a fenének készítik ki maguk a nők a gaz macsók miatt?!

Arwen72 2010.01.15. 15:03:58

Pedig marad híres női szimat.
Vagy ha tovább provokálsz hát beidézek olyat amit nem kéne.
Nálam a memóriám és nem félek használni!

Arwen72 2010.01.15. 15:03:58

No igen ez egy örök paradoxon mert ha a szerelmes gondolkozna....
De vagy szerelms vagy gondolkodik ugye.
De ha folyton gondolkodnánk elég sivár lenne már a bolygó.......

Cukota 2010.01.15. 15:10:23

Lányok, nem tudom, mit paráztok annyit ezen a témán! A rosszfiúk totál lúzerek, nem érdemes velük foglalkozni. Ami meg az izgalmakat illeti: kösz, de a munkahelyemen éppen eleget stresszelek, a pasim miatt nincs kedvem enni a kefét. Szóval maradnak a rendes, megbízható palik, és ha valaki vagánykodni akar, akkor főzzön nekem vacsorát és vegyen virágot. Ez úgyis ritka, mint a fehér holló, szóval jobban bejön bárkinél, semmint a hülye nagymenőzés, nem?

Nóniusz 2010.01.19. 14:41:18

Igen, Zsebbari, szerintem is valami ilyesmire gondolhatott! :)
Én pedig azt gondolom, hogy az érdekesség és a rendesség nem zárja ki egymást.
A vita tényleg felesleges- csak éppen látom, hogy némely barátnőm mennyit szenved a "rosszfiúk" iránti menthetetlen vonzódása miatt, és hát ilyenkor elkap a harctéri hév. Bocsi!

Arwen72 2010.01.19. 14:41:18

@Cukota:
A fene tudja Te nem unnád a minden esti menetrend szerinti virágot????
Szerintem unalmas és nyálas.
Nem kell mindenkinek siklóernyőre kapni vagy könnyűbúvárnak lennie de ez így ahogy leírtad már ne is haragudj de dügunalom!

Cukota 2010.01.19. 16:07:15

@Arwen72: A menetrend szerinti virágot unnám ugyan, de még jobban unnám, ha egy pasas a hátam mögött ki tudja, milyen utakon járna. Meg ha nem bízhatnék meg benne. Szóval inkább legyen unalmas könyvelő, semmint izgalmas lump. Nem, kösz szépen, azokból már éppen eléggel találkoztam!

Arwen72 2010.01.23. 22:09:31

@Cukota:
Aha szóval Te vagy az az emanci nőci aki tarthat tyúkbulikat de akinél a párja csak vigyázzállásban jelenthet???
Akkor ki kell ábrándítsalak.
Ezt így egy pasi sem fogja tűrni hosszútávon.
Tudod BIZALOM ÉS EGY KIS SZABADSÁG ez kell mindegyiknek.ha nem tetszik előbb utóbb végleg egyedül maradsz.
Ne moderáljátok ki ha lehet!
Direkt "kiabáltam."
süti beállítások módosítása