Most komolyan: tényleg minden nő eszelősen férjhez akar menni? Mániákusan és megszállottan a fehér ruhára hajt mindenki? Vajon igaz a mítosz, hogy a lányok már ovis koruk óta az emeletes marcipántortát tervezgetik, és azért leskelődnek a fiúvécénél nevetgélve, mert férjjelöltekre vadásznak? Tényleg attól kell paráznia minden hímneműnek, hogy a nők egy óvatlan pillanatban ráveszik őket minden férfi rémálmára: a násznép előtti salsa-bemutatóra? Ki terjeszti ezt a mendemondát? Mi ez az egész „esküvői harang” paranoia? Te is kíváncsi vagy rá? Akkor kérdezd a Zsebbarátnőt!

Oké, fiúk: mindenkit megnyugtatok, hogy a legtöbb lánynak esze ágában sincsen férjhez menni az első randevú után. Persze az mindenkinek jól esik, ha felhívjátok, vagy dobtok egy sms-t, de nyugi: ez még nem lánykérés. Sőt, még csak nem is elköteleződés. Vagyis ellazulhattok: senki sem akar a nyakatokba akaszkodni – legalább is egy darabig biztosan nem. Aki mégis, az vagy pszichopata, vagy tévedett veletek kapcsolatban. Ez a malőr persze elég gyakran megesik, ugyanis a játékszabályok nem egészen világosak. Az élet minden más területén szerződést kötnek a felek, és még egy zacskó szotyoláról is számlát kapunk a trafikban, de a szívünkre nem köthetünk veszélyességi pótlékot. Kár.
Akár örök szerelemre vágyunk, akár futó románcra, rögzíteni kellene, mit akar az egyik fél, és mit a másik. Bezzeg az állásinterjúknál világos, milyen állás betöltését célozza meg a jelentkező. Szívügyekben is be kellene vezetni ezeket a módszereket, hogy egyik fiú se hihesse a nőket házasságvadászoknak, és egyetlen nőnek se kelljen átkozódnia: „minden pasas disznó!”

Hogy milyen státuszokat lehet betölteniük a nőknek egy férfi életében? Lehetnek barátnők, szeretők vagy ad-hoc nők. Hogy mi a különbség? Az egyik kapcsolat, a másik viszony, a harmadik pedig gyakran csak iszony. (Kivétel a kivétel.)


Olyan ez, mint az ásványvíz, a portói bor és a csokilikőr közti különbség. Ha netán a sivatagba enne a fene, biztosan nem portóira vagy Bailey’s-re sóvárognál, hiszen a tiszta víz mindennek az alapja. De ki az, aki egy buliban csapvizet kortyolgat?! Sok nő azt reméli, hogy megtalálta élete szerelmét, holott a másik csak egy kis nassra vágyott. Ilyenkor a minősített szívtörés esete forog fenn.
Még mindig nem világos, hogy mi a különbség a három státusz között? Oké, nézzük a recepteket!

A barátnőséghez vegyél egy nagy kupac érzelmet, dupla adag kötődést, két púpozott kanál lelkivilágot, egy csipet egyéniséget, ízlés szerint fűszerezd az egészet szenvedéllyel. Mindezt süsd jó ropogósra a biztonság tűzhelyében. Hogy mi sül ki belőle? Csak rajtad múlik, de ez az, amivel jól lehet lakni reggelire, ebédre és vacsorára is. Szóval olyasmi, mint a mindennapi kenyér. Ezt nevezik szerelemnek.

A szeretőség egészen más tészta. (És a félreértések elkerülése végett: ez nem feltétlenül arról szól, hogy valaki  mellékutakon jár, és suttyomban beslisszol egy titokzatos férfi / vagy nő lakására. Ó, nem! Az összes olyan viszony ide tartozik, ahol a testnek nagyobb a szerepe, mint a léleké.) A szeretőknek szükségük van egy nagy adag szenvedélyre, dupla adag rugalmasságra, két púpozott kanál egyéniségre és persze némi lélekre, na meg egy csipet gátlástalanságra. A feleknek az így kapott masszát ízlés szerint fűszerezniük lehet kötődéssel, ami általában a körülmények miatt hiánycikk. A pikáns végeredményt románcnak nevezi a köznyelv.

S hogy mi a helyzet az ad-hoc nőkkel? A recept kínosan egyszerű: vegyél egy nagy adag izgalmat, egy púpozott kanál vonzalmat, kis egyéniséget s egy (vagy két) darab adandó alkalmat. Slussz. Olyan, mint a fagyalt: hamar olvad, és nem lehet vele jóllakni. Ha valaki ennek tudatában jelentkezik a státuszt betöltésére, az biztos abban: itt sosem fognak megkondulni az esküvői harangok. Csak hát a nők leggyakrabban nem is sejtik, hogy csak desszertként szerepeltek egy menüsoron… Ilyenkor üt be a krach, és hiszik azt a fiúk: az őrült nők feleségül akarnak menni hozzájuk. Pedig csak arról van szó, hogy nem volt világosan meghirdetve az álláspályázat.

Mert, mint már mondtam: nem az esküvő a fő cél. „Csupán” a boldogság… És a legtöbb nőt (és férfit) az teszi boldoggá, ha kötődhet valakihez. Ezért élünk városokban letelepedve, s nem hordákban kószálva. Ezért van civilizációnk, s nem mamutvadászokként kalandozunk. Persze az is igaz: ahány ember, annyiféle, s biztosan találkozott már mindenki olyan férfiakkal és nőkkel is, akik a szabadságot választották a kötődés helyett. Ez nagyon romantikusan hangzik, de a valóságban nem fest olyan jól a dolog, mint a XIX. századi regényekben… Ugyanis az a szomorú helyzet, hogy sosem lehetünk teljesen szabadok. Aki menekül a párkapcsolat kötöttségeitől, az majd szembetalálkozik a munkahely, a társadalom vagy a lepattant társasház kötelmeivel, s valljuk be: ezeknél sokkal jobb egy olyasvalakihez kötődni, akit szeretünk, mint mondjuk, a flúgos közös képviselő rigolyáihoz… Az izgalom persze jó dolog. Fontos dolog. De aki az ad-hoc kalandozástól várja az izgalmakat, az bizony csalódik. Hogy mit tartunk inspirálónak és különlegesnek, az rajtunk múlik. Minden fejben dől el, s nem odakintről jön a varázslatos megoldás. Szóval akár kalandor vagy, akár biztonsági játékos: élhetsz izgalmas életet. Rajtad múlik.

Esküvői harangok? Igen, ez is benne van a pakliban. Mert a lelkünk mélyén nem akarunk ad-hoc nők lenni, de még a szeretők sem igazán. Persze ez nem jelenti azt, hogy a barátnőségre vagy a menyasszonytáncra hajtunk. A titok borzasztóan egyszerű: bárki, bármibe is menjen bele, igazából KÜLÖNLEGES szeretne lenni. És ki ne érezné magát különlegesnek az esküvőjén? Akkor valakinek a szemében egészen speciálisnak számítunk. De álljunk csak meg! Ha egészen különlegesek és speciálisak a menyasszonyok, miért akar szinte mind ugyanúgy viselkedni? Miért kell a legtöbb lánynak a habcsók-jelmez, miért akar mindenki sok száz ember előtt bevonulni, és miért, ó, ugyan miért kell a flancos meghívó, a puccos állófogadás vagy a hajnalig tartó dínom-dánom? Miért játszik a karzatnak a legtöbb ember? Miért nem elégszenek meg nők „csupán” azzal, hogy különlegesek és boldogok?

Nos, ez az, amitől a fiúk sikítófrászt kapnának, ha nőből volnának. Így inkább üveges szemekkel bámulják a tévét, miközben szívük szerelme az ültetőkártyákról és lufidekorációkról karattyol, és magukban arra gondolnak: de jó is lenne részegen Las Vegasban házasodni… Mert az esküvővel semmi gond: a legtöbb férfi (életében egyszer biztos) szeretné kipróbálni a dolgot. Ám ha gyors közvélemény-kutatást tartunk, kiderül: álmaik esküvőjén nem kell csúszós, fényes lakkcipőben szambázniuk; nem kell ismeretlen harmad-unokatestvérekkel bájcsevejt folytatniuk; nem kell atlaszselyem mellénybe bújniuk; és nem kell kezelniük menyasszonyuk heveny idegösszeomlását, csak mert nem érkezett meg az autó orrára való virágcsokor.

Az esküvői vészharangok tehát joggal szólalnak meg a férfiak fejében. Néhányan persze túlzásba viszik az elköteleződési pánikot, de ha megkérdezzük őket, milyennek képzelik el az életüket negyven évesen, a legtöbben azt válaszolják: „ó, hát lesz két gyerekem, egy jó kocsim, öröklakásom, na meg egy feleségem, aki nem hisztizik, ha péntekenként összejövünk a haverokkal.” Vagyis van remény azoknak a lányoknak is, akik öklömnyi jegygyűrűre pályáznak. És mi van, ha álmaink férfija olyan madár, hogy nem hagyja magát meggyűrűzni? Nos, annál senki se próbáljon a barátnői posztra pályázni, és itt legokosabb elfelejteni a menyecskeruhákat. Marad a másik két státusz – vagy a szakítás. Ilyen egyszerű. Mindenki maga dönt.

Ami meg az esküvőt illeti: ha nem parázol miatta, egy szép napon úgyis beköszönt. A statisztikák legalább is ezt mutatják. (Na meg azt, hogy a házasságok fele válással végződik. De hogy mi a titka az örök boldogságnak, arról majd legközelebb.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr741684966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AmyEvans 2010.01.19. 20:45:08

Talán ebből megérti a barátom,hogy nem csak egy esküvő a lényeg. Vagy én tényleg pszichopata vagyok...
Gyermekkori ábrándozás?? Inkább tinikori.Nálam legalábbis. Emlékszem mennyit terveztem a helyszínt és a ruhát.

Arwen72 2010.01.19. 20:45:08

Szerintem sem kell mindent így túlkombinálni.
Hagyjatok mindent a maga útján menni!
A görcsölés csak negatív dolgokat szülhet.

Arwen72 2010.01.20. 14:04:41

Egyébként ha már ragszkodtok az esküvőhöz akkor
könyörgöm próbáljatok eredetiek lenni!

Arwen72 2010.01.20. 15:42:55

Vízalatti esküvő Baalton közepén a hajón esküvő már sajna régen ljárt lemez!(Ördögi vigyor)

zsebbaratno 2010.01.20. 15:53:13

@AmyEvans: Most már kíváncsivá tettél. A barátodnak mi az álláspontja az ügyben? Mellesleg nem hinném, hogy pszichopata lennél: akár esküvő-fan vagy, akár az ellenkezője, nem számít. Minden a tálaláson és időzítésen múlik, nem?

zsebbaratno 2010.01.20. 15:53:13

@Arwen72: Talán nem is a helyszínen múlik az eredetiség, bár személy szerint rosszul vagyok a sörsátras lagziktól: de mint tudjuk, ízlések és pofonok... De ha már erről van szó: társadalmunkban külön iparággá nőtte ki magát minden jelesebb esemény, és én kösz, de nem akarom életem nagy pillanatait egy rendezvényszervező meghitt jelenlétében élvezni, legyen szó esküvőről, temetésről vagy akár szalagavatóról.

AmyEvans 2010.01.20. 18:50:00

@zsebbaratno: @Arwen72: Ha már egy rendezvényszervező szervezi az esküvőt,akkor az már szerintem nem is a sajátunk.Hanem szinte az övé. Mert attól még,hogy meghallgatja mit szeretnénk,úgyis az lesz,amit ő kitalál. Tetszik-e vagy sem.

AmyEvans 2010.01.20. 18:50:00

@zsebbaratno: Higy mi a véleménye? Fölösleges,baromság,meg szerinte pénzkidobás. Mondtam neki,hogy a balatoni löszfal teteje tényleg a legdrágább helyszín.Különösen ha ott van a nyaraló előtt 15 méterrel.:)

zsebbaratno 2010.01.20. 18:55:31

@AmyEvans: Pasik... :-( A vészcsengő pavlovi reflexként szólal meg a fejükben, ha meghallják az "esküvő" szót. Sebaj: a trükk, hogy hagyjuk őket békén a témával, akkor egy szép napon maguktól előállnak vele. Addig meg agonizáljunk bátran a barátnőinknek, és tervezzük el magunkban az egész eseményt. Löszfal? Nyami! Ez tényleg egyedi, és ha kéznél van egy nyaraló, akkor tisztára költségkímélő is! Le a kalappal!

Cukota 2010.01.21. 18:51:53

Bocs, lányok, de megint én leszek a realista. A nagy, hagyományos esküvők egyszerűen szükségesek. Társadalmi elvárás, aminek meg kell felelnünk, mert társadalomban élünk. A rendezvényszervezőt meg ki lehet hagyni a dologból, legtöbb helyen úgyis a családok és barátok dobnak össze apait-anyait. Ráadásul lehet nagyon egyedi és szűkkörű valakinek az esküvője, de az ne is reménykedjen a nászajándékokban, meg a menyasszonytáncból befolyt indulótőkében. A férfiaknak pedig le kell nyelniük a békát, ami a legtöbbjüknek nem is esik nehezére. Szerintem ha már ott vannak, kimondottan élvezi az eseményt.

AmyEvans 2010.01.21. 18:51:53

@zsebbaratno: És gyönyörű a kilátás meg a naplemente. Tiszta nyálcsorgató giccs. És jobb,mint a Bazilika.

zsebbaratno 2010.01.21. 18:58:37

@AmyEvans:Naná, hogy egy saját panoráma tízezerszer jobb a Bazilikánál! Nem akarom megsérteni azokat, akik a Bazilikát választották esküvői színhelyül, de számomra az a mélypont ünnepélye. Na jó, talán a Mátyás templomnak sikerül leköröznie, ugyanis ott mindig akad pár tucat japán turista, aki nonstop kattogtatja a kis fényképezőgépét, és tátott szájjal bámulja a konflison (atyám!) érkező ifjú párt. Na, nekem ez a horror netovábbja. Szóval hajrá, tarts ki a löszfal mellett, szerintem ez az évszázad ötlete!

Arwen72 2010.01.22. 16:45:59

Figyelem minden egységnek!
Cukotának:Magasról teszek a társadalmi elvárásra.
Nem vagyunk már 16 évesek mellesleg meg ők ebben sokkal rutinosabbak.
Amy Evansnak:Tarts ki a löszfalad mellett tűzön vízen!
Zsebbarátnémnak:Hozád hasonlóan neekm i elegem van a tucat dolgokból.
Támadt egy ötletem de ezt majd privátban.
Végül de nem utolsó sorban az esküvő ma már nem feltátlenül oltár előtt zajlik és ez jó hír lehet
a hímneműeknek is.

Nóniusz 2010.01.23. 22:09:31

Úgy veszem észre, hogy sokan komoly energiákat fektetnek abba, hogy valakit rávegyenek az esküvőre- pedig ha megtaláljuk A Megfelelő Személyt, ezek a dolgok működni fognak maguktól is.
süti beállítások módosítása