Miért rémálmodozunk?

 2010.03.21. 15:50


Ó, ezt éppen a Zsebbarátnőtől kérditek?! Tőle, a hírhedt álmodozótól? Jó helyen jártok! Tessék befáradni első osztályú rémálmaim meghitt családi körébe! Ismeritek azt, milyen sikítva arra ébredni, hogy egy tigris ugrott az ágyadra? Mindig tigris. Sosem egy édes plüssmacska, bojtosfarkú selyemmajom, netán hullámos törpepapagáj! Nem: ha rémálom, akkor kizárólag csak egy bengáli tigris ugorhat rám az ablakon keresztül, egyenesen az ágyamba. Vajon mit mondana erről Dr. Freud? (Alighanem semmit, ugyanis már elég régóta halott.) Aztán ott vannak azok az álmok, amikor sorra potyognak ki a fogaim, s mikor már úgy nézek ki, mint egy napon töppedt múmia (fogszabályzó nélkül), kétségbeesetten arra gondolok: épp itt az ideje a rendes, évi fogorvosi ellenőrzésnek. Sajnos azonban hiába minden: az ilyen rémálmoknak semmi köze sincsen a szájsebészekhez. Akkor mitévők legyünk, ha ránk törnek a lidércnyomások? Menjünk pszichoanalízisbe? Ugyan! Gyerünk inkább a Zsebbarátnőhöz! Mint mondtam: az álmok terén profi vagyok.

Hogy Te sosem álmodsz?! Ez édes. Akkor mivel múlatod az ágyban töltött időt? Hát persze, hogy alvással (is)! És igen: légy erős. Aki alszik, az álmodik. Legfeljebb elfelejti az egészet, ami a legbiztosabb jele annak, hogy nem gyötrik rémálmok. A pocsékságokra ugyanis mindig felriadunk. Ehhez képest a kellemes, jóízű alvás után csak értetlenül csóváljuk a fejünket, ugyanis furcsa módon az álmunkban hallott vicc cseppet sem humoros, mikor józan fejjel visszagondolunk rá. Éjszaka szőtt, nagyszabású terveink és találmányaink röhejesen egyszerűnek tűnnek, mikor ébren vagyunk. Nem értjük, hogy tehetett boldoggá egy álombéli csók azzal az Avatarból szalajtott kék fickóval, aki félidőben mellesleg átalakult Törpapává… Szóval mikor odaát vagyunk, az élet sokkal egyszerűbb és boldogabb. Ideát, az ébrenlét józan reflektora mellett elhomályosulnak álombéli, boldog pillanataink, és hamarosan fel sem tudjuk idézni, miért keltünk ki ma az ágyból olyan derűsen. Ha viszont lidércnyomásos éjszakánk volt: igazoltan lesz ballábas a napunk, s azon kapjuk magunkat, hogy a munkahelyünkön mindenkit azzal traktálunk, milyen érzés volt egy orkokkal telizsúfolt metrószerelvény után futni – egy szál bugyiban. Aztán hiába magyarázkodunk, hogy ez csak álom volt, semmi több, mégis úgy néznek ránk, mint az ufókra.


Pedig az álmainkról igenis beszélni kell – csak nem mindegy, hol. Vannak, akik egyenesen naplót vezetnek arról, hogy aznap éjjel mi történt velük, aztán gondosan kielemzik a szabályszerűségeket. Vagyis ha rendszeresen azt álmodod, hogy egy hatalmas, pepperonis pizza üldöz, akkor sürgősen át kell szoknod a kínai kajára, vagy el kell töprengened: miért gyötör ennyire a pizza gondolata? Talán nyomaszt, hogy még sosem jártál Olaszországban? Esetleg gyerekkorodban teleszórták a pizzádat pepperonival egy pizsamabuliban? Bármi megtörténhet – főleg álmunkban. A helyzetet meg csak bonyolítja, hogy minden álombéli szereplő – mi magunk vagyunk. Ha tehát álmunkban a szüleink cikisen viselkednek, akkor könnyen előfordulhat, hogy az ébren töltött mindennapokban éppenséggel mi viselkedünk cikisen. A tudatalattink ezernyi trükkös jelzéssel próbálja megértetni velünk, hogy valami bibi van az életünkkel, ezért aztán a lehető legváltozatosabb rémálmokat fundálja ki, s addig nem hagy békén, míg a dolog végére nem járunk.
Mondok egy példát: ha például álmomban elkezdenek kipotyogni a fogaim, már rájöttem, mi baja van a tudatalattimnak. Rendszerint valami változás áll a küszöbön, s a lelkem mélyén lakó kis barbár ettől szorongani kezd, amit foghullatással ad tudtomra. Vagy ott vannak a „rossz felé megy a busz”-típusú álmok, mikor hiába szállok a megfelelő járatra, az mégis őrült tempóban vágtat velem – egy ismeretlen irányba. Nem kell pszichiáternek lenni ahhoz, hogy feltörjem a kódot: „Valami nem stimmel! Hahó! Célt tévesztettél!” – kiabál a tudatalattim.
Van olyan ismerősöm, aki lidércnyomásai során hiába akar átfurakodni egy szűk folyósón, s a falak mintha összezárultak volna körülötte. Ez egyesek szerint a születési traumánk homályos emléke, mert minden embert megvisel a fény felé vezető szűk alagút élménye, de a barátnőm szerint csak olyankor jön elő ez az álom, ha aznap túl sokat játszott a térbeli tetrisszel… Nos, igen. Van, hogy csak a szimpla mindennapjainkat kutyulja össze a fejünkben lakó mozigépész.

Aztán vannak jóslóálmok is. Na, ezek tényleg nem tudom, hogyan működnek, de már velem is előfordult, hogy fél évvel egy autóbaleset előtt megálmodtam a karambol dátumát; s mikor gonosz boszorkaként álmomban kitéptem egy fiú szívét, aki addig makkegészséges volt ugyan, de másnap valóban megállapították róla az orvosok, hogy szívbeteg, akkor tényleg elgondolkodtam: ezek puszta véletlenek? Talán csak a nagy számok törvénye működik ilyenkor, s életünk több százezer álmából némelyik nagy eséllyel válik valóra? Ha ez így van, akkor csak remélni merem, hogy a sors nem a „sellővé változom”- vagy a „felgyullad a ház”-típusú álmokat valósítja majd meg.

És ezek csak a rémálmok… a vágyálmokról még nem is beszéltünk. Szerencsére a fantáziánk kifogyhatatlanul bőséges. Van, hogy elérhetetlennek tűnő ideáljainkkal randevúzunk álmunkban; van, hogy képesek vagyunk repülni; előfordul, hogy olyan könnyűnek érezzük magunkat, hogy csak úgy szökellünk járás közben; s gyakran csodálatos tájakat látunk. Léggömbök után kapkodunk, melyek ajándékokat szállítanak, és mindig sikerül is elérnünk őket; az alakunk pedig tökéletes, és nem jövünk zavarba, ha mindenki minket bámul. Egyszerűen az is előfordul, hogy semmi különös sem történik az álmainkban, de mégis minden csodálatos. Szorongatjuk az ajándékba kapott, gigászi csokimalacot, és reggel kétségbe esetten kapkodunk utána, de már megint semmivé foszlott az egész. Aztán visszaszunyókálunk, ám a reklám után sosem folytatódnak a belső mozink filmkockái. Vagy mégis?
Lehet, hogy tulajdonképpen az egész életünk egy jó hosszú álom? Ki dönti el, mi a valóság? Nem vagyunk-e ugyanazok „ideát” és „odaát” is? Ha ébren vagyunk, néha nem lidércnyomásosabb-e az életünk, mint mikor alszunk? De tényleg: nem ugyanolyan valóságos az álmaink világa, mint az ébrenlété? Minden csak nézőpont kérdése. De ha jól akarsz aludni, akkor ne gondolkodj ezen lefekvés előtt! Inkább számolgasd szépen a báránykákat, és álmodj szépeket! Aztán, ha felébredtél, mesélj el szépen mindent a Zsebbarátnődnek, jó?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr471856851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Christmas girl 2010.03.21. 19:28:08

Ez érdekes...pont ma beszélgettünk az álmokról még a hajnali órákban :) Ez csupán véletlen?
Egyébként én is elgondolkodtam már azon, hogy az egész életünk egy álom, és lehet, hogy mi csak jelentéktelen mellékszereplők vagyunk valaki más álmában...És az is nagyon érdekes, amit arról írtál, hogy néha megálmodunk dolgokat! Megint jó a szöveg, szívesen olvasnám tovább :)
Üdv.: Christmas girl ( sajnos karácsony még messze van, de jön a nyár!!!)

Nóniusz 2010.03.21. 19:28:09

Tetszik ez a cikk, szeretek álmodni! Tegnap pl. azt, hogy egy teraszon rumosdiós fagyit eszem, és nézem a végtelen, kék tengert... Mmm...
Ha rémálom, akkor veszekedés vagy kígyók. :(

zsebbaratno 2010.03.21. 19:43:54

@Christmas girl: Hát, Karácsonylány, szerintem nincsenek véletlenek... vagyis minden mindennel összefügg, a hajnali beszélgetések és az éjszakai rémálmok is. Talán a tudatalattink ezt jobban tudja, mint a józan énünk, ezért is "álmodja meg" a dolgokat. És bár karácsony még messze van, addig is álmodj szépeket! (Noha az én karácsonyos álmaimban mindig szörnyű csenevész és száraz a fenyőfa, és elfelejtek ajándékokat készíteni, vagy összeomlik körülöttem a ház. Hmmm...)

zsebbaratno 2010.03.21. 19:43:54

@Nóniusz: Én is gyakran álmodok tengerrel (fura, tegnap álmomban én is a tengerparton sátoroztam - kapaszkodj meg, Arwennel!), de nálam ez a tenger soha sem az a tenger, amit a valóságban is ismerek. Inkább olyan, mint egy kulissza, egy Csontváry-képre emlékeztet inkább, és rendszerint túl nagy. A lélektan szerint a víztükör (pláne a tenger) a tudatalattit szimbolizálja. Hát, akkor az enyém nagyon fura... A Tiéd viszont megnyugtató lehet. :-)

Cukota 2010.03.21. 19:43:54

Az én rémálmom is a veszekedéshez kapcsolódik. Tehetetlenül kiabálok, de kicsúsznak a dolgok a kezem közül, aztán elsötétül minden. Állítólag az ember álmában sosem hal meg, mert a tudattalanunk nem nyírja ki önmagát, de velem már megesett. Meg aztán ott van az is, mikor vizsgáznom kell valamiből, amit már rég elfelejtettem. Mondjuk újra le kell érettségiznem matekból. Huh! Ez talán még a kígyóknál is rosszabb.

AmyEvans 2010.03.22. 08:12:03

kicsi korom óta az a rémálmom,h ember nagyságú darazsak üldöznek,majd körbekerítenek,majd a végén halálra döfnek. nem csodálom,hogy allergiás vagyok a csípésére..

Nóniusz 2010.03.22. 08:12:04

@zsebbaratno: Régebben volt egy visszatérő álmom: szürkületben úsztam egy ismeretlen, hideg tóban, és körülöttem békák meg kígyók suhantak el. Brrr...
És a karácsony az én álmaimban is mindig félresikerül! Ez mit jelent?

Arwen72 2010.03.22. 08:12:04

@Cukota:
Nos abban,hogy a matek érettségi rémálom történetesen egyetértünk.:)
Zsebbarátnő a te álmod tényleg fura mert ugye a tenger a végtelen nyugalom...
A velem való sátorozás viszont hááát....::)))
Nóniusz hm a kígyó az nem feltétlenül olyan rémes.
Többit privátban...

Arwen72 2010.03.22. 08:12:04

Egy időben egyébként volt egy visszatérő álmom.
Egy csapat indián kergetett a saját házunk körül.
Aztán amikoe elkezdtem abba az irányba fordulni amelyet mot is járok megbékéltek és eltűntek.

zsebbaratno 2010.03.22. 08:39:11

Oké, a hozzászólásokból akár egy Álmoskönyvet is összeállíthatnánk lassan, szóval még, még, még! Kérek még ezekhez hasonló jó kis álmokat! Mindegyik tízpontos! Mert vegyük csak a hatalmas darazsakat: ősi félelmeink megtestesítői, akárcsak a kígyók. Az evolúció megtanított arra, hogy féljünk tőlük, és az okos tudatalattinkban máig ott vannak a kódok, noha a nagyvárosi ember csak filmen lát kígyókat. A darazsak persze még most is csípnek... Szóval vigyázz velük, Amy!

zsebbaratno 2010.03.22. 08:39:12

@Arwen72: Jók ezek az üldözéses álmok. Egyrészt végük szakad, ha szembe merünk fordulni végre a félelmeinkkel, sőt, a legtöbb álomban ezzel a fordulattal egyidőben kiderül, hogy aki üldözött, az voltaképpen nem is akart bántani. Csak üzenetet hozott a lelkünk mélyéről, mint az indiánok, akik a természetközeli, olykor harcias, de mégis ösztönös létet jelképezik. Szóval C. G. Junkg tapsikolt volna örömében, ha egy ilyen klasszikus álmot jegyezhetett volna.

Cukota 2010.03.22. 08:39:12

@Nóniusz: Ha valami félresikerül az álmainkban, ami a valóságban egyébként jól működik, akkor abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az ébrenlétünk álomszerűbb, mint maguk az álmaink. A karácsony különben is a tökéletességet, a gyermeki békét, a nagybetűs Ünnepet jelképezi, s nyilván a tudattalanotok attól tart, hogy ez a gyermeki, tökéletes világ megsérülhet. Semmi gond, az a fő, hogy a belső tavadban már nem nyüzsögnek kígyók. Gondolom, sínen van az életed. Sajnos ez rólam nem mondható el, minden éjjel elájulok álmomban, lehetőleg a munkahelyemen, és senkit sem érdekel, sőt, még ki is gúnyolnak. Vajon Arwen mit szól ehhez?

Arwen72 2010.03.22. 16:36:35

@Cukota: Most írhatnám,hogy próbálj munkahelyet változtatni de én is ezen a bolygón sőt ebben az országban élek.
Inkább egy cseppet próbálj a maximalizmusoból engedni az önbizalmadon pedig növelni!
A blogtársak ebben segíteni fognak kevés dologban vagyok olyan biztos mint ebben.

zsebbaratno 2010.03.22. 16:38:39

@Arwen72: Csatlakozom! :-) Ha a Zsebbarátnő kidőlne, azt hiszem, Zsebarwen bízvást átvehetné a helyét. Kösz!

Cukota 2010.03.23. 08:05:39

@Arwen72: Könnyű azt mondani, hogy lazítsunk a maximalizmusunkon. De mégis, hogyan??? Amúgy köszönöm a kedves szavakat, meg minden, és ne értsetek félre, de szerintem nem igazán tud változtatni az ember a személyiségképletén. Szerintetek igen? Hogyan? Ha valaki megtalálta a bölcsek kövét, szóljon!

Arwen72 2010.03.23. 08:05:39

@zsebbaratno:
Köszönöm Zsebbarátnő!
Írj még nagyon sokáig de tudd rám számíthatsz!:)

Arwen72 2010.03.23. 08:05:39

@zsebbaratno:
Most látom csak milyen kevéssel előztelek meg Zsebbarátném.::::))))))

zsebbaratno 2010.03.23. 14:42:51

@Cukota: Ööö... ezek nem könnyű kérdések. Azt hiszem, nem is mi fogjuk feltalálni itt a spanyolviaszt, de az biztos, hogy ha jót akarsz aludni, rémálmok nélkül, akkor lefekvés előtt olvass természettudományos könyveket. Én a madárhatározót javaslom, de persze jöhet A fizika kultúrtörténete is. Nálam mindig garantáltan beválik, és hidd el, az agyadat átkapcsolja egy másik üzemmódba, és nem fogsz rémálmokat látni. (Nem is értem a drogfüggőket: a legveszélytelenebb tudatmódosító a kémiai fogalomtár. :-) )

Arwen72 2010.03.24. 19:30:05

Nono a Madárhatározó az érdekes!
Ajánlanám a négyjegyű függvénytáblát.:::))))

Arwen72 2010.03.24. 19:30:05

Jó persze a maximalizmus akár vírusgazda útján is terjedhet ezt nálam jobban senki nem tudja.:)
De azért már elnézést kérek még a gépeknek is van három féle üzemmódjuk a csúcsra hajtás a készenélt és a kikapcsolt.Ahol meg elég a készenlét ott nem feltétlenül kell csúcsra pörgetni magadat.
Csak annyira tedd oda magadat,hogy az ne vezélyeztesse a személyiségedet!
süti beállítások módosítása