Miért rajongunk a nyárért?

 2010.06.11. 13:27

Ahogy Micimackó mondaná: „Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van. Soha sincs jó idő.” Csatlakozom a csekélyértelmű medvebocshoz, mert úgy tűnik, nekem való klíma csupán egy messzi-messzi galaxisban volna, talán az Endor bolygón. (Ott éltek az evokok, vagy az valami egészen más? Tudjátok: a Csillagok háborújára gondolok, meg azokra a túldoppingolt koalamackókra.) Ezzel persze nem vagyok egyedül: a fázós, téli reggeleken, mikor prémvadásznak öltözve merészkedünk csak ki a csúszós utcákra, arról ábrándozunk, de jó is lenne szandálban szaladgálni. Aztán hipp-hopp! – előkerülnek lassan a szandálok, s elkezdünk a miatt nyavalyogni, hogy miért is van ennyire nagy hőség. Igen: hőség van. Valakit ez meglep? Nyár van, az ég szerelmére! Nyár! Betűzzem? Mondjam vagy mutassam? Emberek: erre vártunk egész télen! Bár néha magunk sem értjük, miért… Miért is? Mert egész gyerekkorunkban ezt vártuk. A vakáció utáni sóvárgásunk kamaszként sem csillapult, s hogy az egyetemi évek vizsgadrukkos időszakai után mennyire jó kiereszteni a fáradt gőzt, arról már ne is beszéljünk. Egyszóval hosszú évek munkája van abban, hogy zsigerileg bizseregni kezdjünk, ha szóba kerülnek a nyári tervek. Pedig mindenki tudja: utazni igazából ősszel vagy tavasszal a legjobb, nem pedig az agyszikkasztó kánikulában. De józanész ide vagy oda, ősi ösztöneink akkor is a júliusi vakációra szavaznak, ha már kikerültünk az iskolapadból. Nyaralni nyáron kell, és kész! Mindegy, hogy Szicília aszfaltútjain tócsává olvad a flipflop-papucsunk; nem érdekes, ha Görögországban pecsenyére sülünk sok más honfitársunk társaságában; ott egye a penész a piramisok árnyékában ránk tapadó legyeket – hiszen nyáron az a dolgunk, hogy panaszkodjunk a hőségre, s közben buzgón élvezzük az életet. Vagy nem?

Mert mégis: mit eszünk a nyári forróságon? Mi a jobb: hóembert építeni, vagy térdig lógó nyelvvel vánszorogni egyik légkondicionált helyiségtől a másikig? Mit szeretsz jobban: a karácsonyt várni, vagy egy markáns hidegfrontot? Bejgli vagy csoki fagyi? Ha a Zsebbarátnő a józaneszére hallgatna: ezerszer is bejgli, ezerszer is karácsony, ezerszer is hóesés. Ám ha a szívemre fülelek, akkor csak azért is nyár, csak azért is szabadság és szerelem – még ha közben tócsává olvadunk is.
A költők többnyire az ősz lelkes pártfogói. Természetes, hiszen az elmúlás rezignált hangulata sokkal jobban illik a poétákhoz, semmint a barbár nyári verőfény. Bizony: a nyár nagyon pogány, nagyon életteli, nagyon ösztönös és nagyon veszedelmes évszak. Aki olvasta Thomas Manntól a Márió és a varázslót, tudja, miről beszélek. (Aki nem olvasta, az meg sürgősen olvassa el, hiszen a mű tömör, de zseniális is egyben.) Oké: legtöbbünknek kevés sansza van arra, hogy egy hipnotizőrrel fusson össze (ami valljuk be: mázli), de hogy másképpen veszítsük el az ítélőképességünket a nagy melegben, nos, annak meglehetősen gömbölyű az esélye.
Vegyük csak például az öltözködést! Elég, ha kiülünk az erkélyre, s tíz percen keresztül figyeljük a járókelőket, máris bizonyítékot kaptunk arra: az emberek igenis eldobják az agyukat, ha felszökik a hőmérő higanyszála. Kedvenceim a színes gumiklumpák. Kényelmes meg minden, de könyörgöm: ne! Ugyanilyen meredek a csontig lerágott szandál zoknival duó, de ezt lehet még fokozni azzal, ha oldalzsebes Rambo – térdnadrághoz élére vasalt inget vesz fel valaki. Izompóló tetoválással és szolibarna bicepsszel? Senki többet? Akkor nézzük a női versenyzőket! Azon már rég nem akad fent senki, hogy hálócuccnak tűnő holmikban sétálunk az utcán, de hogy a farmer miniszoknya, pláne rövidnadrág alá miért kell még negyven fokban is cicanacit húzni, azt nem fogom megérteni. A másik a forrónadrág: hófehér lábikrákkal, alaktalan lábbal, húsz éves kor felett magunkra ráncigálni kész stílusöngyilkosság! Gondoljunk csak a pudingszerű combokra! Ugye, milyen vacak? Bizony, tíz perc nézelődés elteltével megállapíthatjuk, hogy a hőség hatására az emberek kivetkőznek önmagukból. És persze egy bizonyos fokig jól is van ez így, mert ha nyár, akkor szabadság.
A kánikula olyan, mintha törvényen kívül helyezné a civilizáció kódjait. Mindez fokozottan igaz a nyaralási forgatókönyvekre: míg a Balatonnál bátran elsétálok a strandra egy szál bikiniben, kezemben színes labdával vagy törölközővel, addig, ha a városban tennék ilyesmit, simán hülyének néznének. Joggal. Sőt, ha netán télen rohangálnék fehérneműben az utcákon, pokrócba csavarva vinnének el vagy a zárt osztályra, vagy a rendőrségre, mint közszeméremsértőt. Miért is? Hiszen a Balatonnál nyáron majdnem ugyanezt teszem, csak bikiniben… Ez a különbség a tél és a nyár között. O, tempora! O, mores! – Ó, idők! Ó, erkölcsök! – mondták a régiek, s milyen igazuk volt. Jó időben mások a szabályok. Ezért van az, hogy a Szent Iván éjjelén gyulladó máglyák fényénél annyian elvesztették hajdan az önkontrollt, s hogy oly sok kapcsolatnak tesz keresztbe egy-egy féktelen nyaralás. Jópáran összekeverik a szabadságot a szabadossággal, s a józan eszüket is elfelejtik becsomagolni a poggyászukba.

Igaz, ami igaz: vannak hátulütői a nyárnak. Hajnalban a madarak őrült lármája ver fel, s mivel korán világosodik, már fél ötkor felpattan a szemünk; a város aszfaltja csak úgy ontja a hőséget, s a lakások forrpontra hevülnek; az öltözködés kész katasztrófa, mert legszívesebben vagy mindent lehajítanánk magunkról, vagy sok-sok réteggel fednénk el a kellemetlen valóságot; a hőségben még az étvágya is elmegy az embernek, pláne, ha sikerül benyalni némi enterovírust egy zugfagyizóban; ráadásul mindenki azt harsogja: úgyis bőrrákot kapsz a napon!, a hajunk meg kész szalmakazal lesz a strandon. Ráadásul a forróságtól csak hánykolódunk az ágyunkban, mintha parázsból volna a lepedőnk, s összességében úgy érezzük: nyáron bármi szörnyűség megtörténhet.

Nos, így vagy úgy, de a nyárnak vannak egyértelmű előnyei is. Ilyen például az, hogy a Nap későn nyugszik, s korán kel; hogy még a belváros poros utcái is megtelnek romantikával, mikor a hűvös kapualjakból az első lecsó illata megcsapja az orrunkat, miközben a Körúton andalgunk; hogy reggel elég csak két-három ruhadarabot előhúzni a szekrényünkből, aztán belebújni a szandálunkba, hogy induljunk is az utunkra; hogy annyi görögdinnyét ehetünk, amennyi csak belénk fér; hogy a bőrünk még akkor is lebarnul, ha nem süttetjük magunkat a napon, s a hajunkat szőkére szívja a fény; hogy ha nem tudunk aludni éjszaka, kimehetünk mezítláb az erkélyre, és bámulhatjuk a hullócsillagokat, s hogy összességében úgy érezzük: nyáron bármilyen csoda megtörténhet.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr602074136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arwen72 2010.06.13. 19:33:45

Hm nekem a nyár nagy kedvenc mert ugye mégiscsak a Balatont jelenti...
Vagy netán Isztriát...
Bár tény némelyekről az egész évi máz lehullik ha kiszabadulnak a vízpartra.
Pedig a starndokon ezer veszély leselkedik az emberre.A gyapjaslepke bőrt égető hernyójától kezdve az alattomos kis kullancsig és a millió hangyáig.
No ezért nem kell több ezredik versenyzőként beállni reggel a sorba.
Hanem szépen a magunk tempójában felfedezni a tavat és tágabb környékét.
Ja,hogy éjjel kettőkor már pizzát se kapni a parton???
Én pont ezt a nyugalmasabb arcát szeretem kedvenc tavamnak.

zsebbaratno 2010.06.13. 19:36:38

@Arwen72: Véletlen volna, hogy én is mindennek a szokatlanabb arcát kedvelem? Noha imádok lángost enni, mégsem az olajszagú büfébódékra voksolok, ha a Balatonnál vagyok, s az Isztria külön fejezet... különben sem értem azokat, akik reggel letáboroznak a parton, pecsenyére sülnek, aztán este, mikor már hurkát lehetne sütni a hasukon, elballagnak sült krumplit és hekket enni. nekem nem ez a nyaralás, de hát ízlések és pofonok...

Christmas girl 2010.06.14. 20:07:58

Hát igen, most tényleg elég nagy hőség van, de ettől függetlenül én is nyarat imádom a legjobban! Mert ha melegem van egyszerűen csak bevetem magam a Balatonba vagy eszem egy gombóc fagyit...és persze görögdinnyét :)

Cinke12 2010.06.14. 20:07:58

Oh, hamár a hátulütőkről volt szó, nálam kiütéssel viszi a pálmát a szúnyoghad szadista tevékenykedése. Ha ne adj Isten, estefelé úgy 35 fok alá megy a hőmérő higanyszála és végre kezdene az ember valamit magával, pl. olvasna egy picit, garantáltan elkezdenek özönleni a bogarak. Apám régi telkén volt egy kis lámpa a házikó előtt. Alá ült ki esténként olvasni. Kb. fél óra telhetett el, mire teljesen eltűnt a fény és képtelenség volt tovább folytatni az olvasást. Ennyi idő volt ugyanis, míg a lökött bogarak a fényre ráizgulva berepültek a lámpabúrába és eltelítették azt. (Merthogy kijönni ugye nem tudtak.) Innentől, mivel látni már képtelenség volt, az olvasás helyett jobbhíján a bogarak sercegését lehetett hallgatni. (Romantikus, esti program.)
Nade visszatérve a szúnyogokra...nincs annál borzalmasabb, mikor egy romantikus esti séta vagy egy balatoni naplementében való gyönyörködés, meghiúsul ezek miatt az elviselhetetlen dögök miatt! Mire belerázódnál a romantikázásba, egyszer csak azon kapod magad, hogy sikítófrász közepette szaladsz a szállásra/sátorba, ahol aztán abban teljesedik ki a meghitt este, hogy egymás szúnyogcsípését kenegetitek fenistillel. Aztán ki tudja...lehet, hogy abban is van egyfajta romantika...

Arwen72 2010.06.14. 20:07:58

Hm tudom akár unalmas is lehet de akik így kiteszik magukat a napra reggel azok számtalan csoda mellett mennek el.
Mert a nagy tülekedésben még a mdárdal sem halaltsik.

NaughtyHuman 2010.06.14. 20:07:59

Az utolsó paragrafus a szívemből szólt, a nyár az első lépés a mennyország felé. De még előtte ennék egy lecsót is és közben meredten bámulnék ki az ablakon azon töprengve, hogy mikor volt ilyen jó utoljára:)!

zsebbaratno 2010.06.14. 20:16:11

Sziasztok! Kösz minden hozzászólónak, hogy nem hagynak egyedül szólózni itt a blogon! :-)Hát, igen, Cinke, a szúnyogok komolyak. Szerintem a most divatban levő vámpírsztorikat simán le lehetne cserélni szúnyoghistóriákra, bár tényleg nem olyan romantikusak. Viszont nem kell a pusztításukhoz fokhagyma meg szenteltvíz, elég egy jól irányzott csapás... NaughtyHuman, végre valaki, aki szereti a lecsót! Mindenki fintorogni szokott, ha megtudják: imádom! (Flancos francia konyha, mi?) És hé, én is szeretek korán kelni! (De néha nem árt egy füldugó a rigókoncert ellen.)

Arwen72 2010.06.17. 17:59:52

A rigók néha tényleg rémesek főleg egy áthuhogott éjszaka után.
A lecsót én is szeretem de mostanában csak ahogy a Párom csinálja vagy anyué jöhet szóba.
A romantika meg nem a vámpírfilmek sajátja tankérem.
De én pl. imádom,ahogy a lepkék élvezik a hőséget.
A nyaralás meg nem egy méretes ketrecben a legszebb ezt fenntartom.Igaz a balatoni nádast meg kicsit macerásabb megismerni.
süti beállítások módosítása